Svemir

Ruski pilot kosmonaut u Trebinju: Kosmos je toliko daleko od politike

Ruski pilot kosmonaut u Trebinju: Kosmos je toliko daleko od politike
Foto: N.N. | Ruski pilot kosmonaut u Trebinju: Kosmos je toliko daleko od politike

TREBINJE - Pilot kosmonaut Ruske Fedracije Aleksandr Mihajlovič Samokutjaev, predstavnik Naučno-istraživačkog probnog centra za pripremu kosmonauta "J.A. Gagarin", razgovarao je danas u galeriji Muzeja Hercegovine s trebinjskim srednjoškolcima o svemiru i pogledu na svemir iz perspektive Zemlje.

"Na Zemlju moramo gledati kao na jedan veliki brod koji plovi u svemiru i na kojem živimo, ali svoj brod moramo čuvati, kako bismo se spasili na njemu", kazao je Samokutjaev.

Ruski kosmonaut je istakao da je s jedne strane lakše živjeti u kosmosu, jer je tamo čovjek slobodan s više prostora za sebe, dok je sa druge strane ipak lakše na Zemlji, jer ste tu, kako kaže, s porodicom i prijateljima.

On je podsjetio da je u svemir prvi put išao 2011. godine, a uskoro će, kako dodaje, opet tamo u posjetu.

"Ne postoji starosna granica za odlazak u svemir, bitno je da je čovjek potpuno zdrav. Prvi put kada vas izaberu poželjno je da imate od 35 godina pa nadalje, a kasnije se samo gleda na zdravlje", ispričao je Samokutjaev.

Samokutjaev je rekao da mladi treba da shvate da čovječanstvo ne stoji u mjestu, već ide krupnim koracima naprijed ka ostvarivanju svojih ideja, te da je to najvažnija poruka 12. aprila 1961. godine, dana kada je Juri Gagarin izveo svoj istorijski - prvi let u kosmos.

"Ta se poruka u određenoj mjeri izgubila i naša je želja da je obnovimo među mladima, da se i oni angažuju na tom putu kako su to činili naši očevi i djedovi. Danas se više bavimo politikom, umjesto naukom i temama od opšteg razvoja čovječanstva, a kosmos je toliko daleko od politike, objedinjuje sve narode, sve nacionalnosti u jedno", kaže Samokutjaev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije