Svemir

Ruski svemirski motocikl štiti astronaute

Ruski svemirski motocikl štiti astronaute
Ruski svemirski motocikl štiti astronaute

MOSKVA - Ruski naučnici prave novi "reaktivni ruksak" na leđima kosmonauta, koji će pružati dodatnu sigurnost i mobilnost u svemiru te, u slučaju potrebe, vratiti kosmonauta u svemirski brod ili svemirsku stanicu.

U naučno-industrijskom preduzeću "Zvijezda", gdje prave svemirske skafandere i jedinstvena spasilačka sredstva za pilote i kosmonaute, u toku su laboratorijsko-konstruktorski radovi za stvaranje svemiraskog "motocikla".

Prema riječima stručnjaka, postoji mogućnost da će već krajem godine biti predstavljen ovaj uređaj.

Prvi "zvjezdani motocikl“ za kružni let oko stanice "Mir" testirao je pilot-kosmonaut Aleksandr Serebrov, junak Sovjetskog Saveza.

On je gotovo 40 minuta upravljao transportnim sredstvom. Udaljavao se od stanice i vraćao se kako bi se ponovno "parkirao“.

"Čini se da je u bestežinskom stanju potpuno drugi koeficijent trenja. Trebao sam odletjeti na 25 metara, a odletio sam na 30. U Glavnom centru bilo je jako napeto: 'Odvojiće se' vikali su mnogi u strahu" - prisjeća se Serebrov.

Jednom je zbog nepričvršćene drške skoro odletio u otvoreni svemir. Spasilo ga je to što se na vrijeme zakačio.

Testiranja "svemirskog motocikla" prošla su uspješno početkom devedesetih godina 20. vijeka. Pomoću njega mogao se prebaciti teret u svemir. Na tom uređaju kosmonaut je mogao čak da popravlja satelite.

Sada su za premještanje u svemiru ruski naučnici smislili novi svemirski motocikl – "safer". On je puno lakši i savršeniji od svog prethodnika.

Po izgledu, riječ je o običnom ruksaku koji se nalazi na skafanderu "Orlan-MK". Unutra je 16 reaktivnih motora i specijalne poluge sa pultom upravljanja.

Prema riječima stručnjaka, u stresnoj situaciji, kad se kosmonaut udaljava od stanice, može se računati na to da će se uređaj operativno orijentisati u prostoru, da će pravilno izračunati trajektoriju leta te će se snaći sa složenim sistemom upravljanja.

Dakle, automatika treba da spasi čovjeka: samo jedan pritisak na tipku i uređaj će ga vratiti na stanicu - navodi "Ruski vjesnik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije