Svemir

Šansa za Opportunity poslije oluje na Marsu

Šansa za Opportunity poslije oluje na Marsu
Foto: Ilustracija | Šansa za Opportunity poslije oluje na Marsu

Jedna od najvećih zabilježenih pješčanih oluja na Marsu završila se poslije skoro tri mjeseca, a američka NASA se nada da će njeno robotsko vozilo Opportunity uskoro ponovo biti operativno.

Petnaestogodišnji rover posljednji put se javio 10. juna, kada se prebacio u mod "spavanja" jer je prašina blokirala Sunce, a tama obavila Crvenu planetu.

NASA je saopštila da je situacija "kritična", ali da je umjereno optimistična, jer je rover u prošlosti prevazilazio slične izazove na Marsu.

Ukoliko ne bude uspostavljen kontakt sa istraživačkim robotom u roku od 45 dana, NASA će okončati pokušaje sredinom oktobra pod pretpostavkom da je rover doživio kvar od kojeg se ne može oporaviti.

"Pasivno osluškivanje" biće nastavljeno još nekoliko mjeseci zbog mogućnosti da na solarnim panelima još ima prašine koja blokira dotok energije sa Sunca.

Opportunity i njegov blizanac Spirit su robotska vozila koje je NASA poslala na površinu Marsa sa zadatkom da istražuju površinu planete i šalju podatke nazad na Zemlju.

Oni su sletjeli na Mars 2003. godine i trebalo da je da budu funkcionalni samo 90 dana, te da pređu 1.000 metara na površini, podsjeća AFP.

Spirit je potrajao 20 puta duže i zaglavio se u mekom tlu 2009. godine. Njegova misija formalno je okončana 2011. godine.

Opportunity funkcioniše 60 puta duže od planiranig radnog vijeka i prešao je 45 kilometara na površini Marsa. Robot je pronašao dokaze o postojanju vode koja bi mogla da podrži postojanje mikrobiološkog života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije