Svemir

Sateliti Galileo u pogrešnoj orbiti

Sateliti Galileo u pogrešnoj orbiti
Sateliti Galileo u pogrešnoj orbiti

PARIZ - Dva satelita Galileo, koja su u petak raketom Sojuz lansirana iz Francuske Gvajane, nisu ušla u predviđenu orbitu, saopštila je kompanija Arijanspejs.

"Naknadni podaci prikupljeni nakon odvajanja satelita od rakete Sojuz VS09 u okviru Galileja FOC M1 ukazuju na odstupanje između dostignute i planirane orbite", ističe se u saopštenju, u kojem se precizira da je u toku "utvrđivanje uzroka greške".

"Sateliti su ušli u orbitu nižu od predviđene. Stručnjaci sada istražuju kako će to uticati na njihov rad", dodaje se u saopštenju Arijanespejsa, koji zasad odbija da se izjasni o mogućnosti korekcije putanje satelita.

Kako prenose strani mediji, raketa Sojuz lansirana je u petak ujutru, a nakon četvoročasovnog leta uslijedilo je odvajanje satelita Galileo Sat-5 i Galileo Sat-6 kako bi bili plasirani u kružnu orbitu, na visini od 23.522 kilometara.

Ova dva satelita, koja bi trebalo da najesen postanu operativni, pridružiće se grupi od četiri prethodno lansirana satelita navigacionog sistema koji se uvodi na prijedlog Evropske komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije