Svemir

"Sojuz" se priključio Međunarodnoj svemirskoj stanici

"Sojuz" se priključio Međunarodnoj svemirskoj stanici
Foto: N.N. | "Sojuz" se priključio Međunarodnoj svemirskoj stanici

Ruski svemirski brod "sojuz MS-11" sa tri člana posade priključio se na ruski modul "poisk" na Međunarodnoj svemirskoj stanici /MSS/, saopštio je portparol ruske države svemirske korporacije "Roskosmos".

On je rekao da se "sojuz" stanici priključio u 20.33 časova po moskovskom vremenu.

Portparol dodaje da će posada ruskog svemirskog broda na Stanicu ući u periodu između 22.35 i 23.05 časova po moskovskom vremenu, kada se izjednači pritisak u svemirskom brodu i Stanici.

TASS je ranije danas javio da je ruski svemirski brod "sojuz MS-11" lansiran danas iz kosmodroma Bajkonur sa tri člana posade u 12.31 časova po srednjeevropskom vremenu.

U "sojuzu" se nalaze ruski kosmonaut Oleg Kononeko, američki astronaut En Meklejn i kanadski astronaut Dejvid Sen-Žak, a planirano je da u orbitalnoj stanici provedu 194 dana.

Tokom prethodnog lansiranja "sojuza" 11. oktobra dogodio se kvar rakete nosača, pa su se kosmonaut Aleksej Ovčinjin i astronaut američke agencije NASA Nik Hejg spustili padobranom prema proceduri za vanredne situacije.

Današnje lansiranje "sojuza" pratili su na licu mjesta šef "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin, šef Nasinog odjeljenja za letove sa ljudskom posadom Vilijam Gerstenmajer i generalni guverner Kanade DŽuli Pejet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije