Svemir

Sonda ima probleme sa baterijom

Sonda ima probleme sa baterijom
Sonda ima probleme sa baterijom

PARIZ - Sonda "File" obavila je uspješno, iako problematično spuštanja na kometu i počela da šalje slike na Zemlju, ali postoje sumnje u rad njenih baterija, saopštila je kontrola misije.

Sonda se dva puta odbila od površine komete prilikom spuštanja, prvi put oko kilometar u visinu, a potom se zaustavila u sjenci, na padini, kilometar od mjesta koje je bilo odabrano za spuštanje.

Sada postoji mogućnost da "File" neće primati dovoljno Sunčeve svjetlosti za punjenje baterije.

Evropska svemirska agencija /ESA/ lansirala je sondu na svemirskom brodu "Rozeta" 2004. godine u nadi da će saznati više o porijeklu Sunčevog sistema.

"Rozeta" je putovala deset godina do komete 67P/Čurjumov-Gerasimenko, a sonda se juče spustila na njenu površinu.

Slika koju je sonda poslala sugeriše da se aparat nalazi na padini velikog kratera, koji je ranije odbačen kao potencijalno mjesto za spuštanje, izjavio je šef tima koji upravlja sondom Stefan Ulamek.

On je rekao da je teško precizno utvrditi gdje se sonda nalazi, ali da njeni instrumenti već šalju "odlične podatke".

Ulamek je rekao da je možda moguće izvršiti rekonfigurisanje opreme za spuštanje, da bi se sonda premjestila na drugu lokaciju, ali da možda neće biti dovoljno vremena da se obavi ta rizična operacija.

"Baterija ima ograničenu količinu energije, a solarni paneli nisu dobro osvijetljeni, pa ne znamo koliko će baterija tačno trajati", rekao je menadžer misije Fred Jansen. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije