Svemir

SpaceX uspješno testirao Falcon Heavy raketu

SpaceX uspješno testirao Falcon Heavy raketu
Foto: Youtube screenshot | SpaceX uspješno testirao Falcon Heavy raketu

FLORIDA - SpaceX je prenosio uživo testno lansiranje Falcon Heavy rakete sa lansirnog kompleksa 39A u Kenedi Spejs Centru na Floridi.

Mask je još 2011. obećao gradnju i lansiranje rakete Falcon Heavy, nasljednice još uvijek aktuelne Falcon 9 koja aktivno učestvuje u vojnim i civilnim svemirskim programima američke vlade.

Falcon Heavy je izgrađen iz tri jezgra Falcona 9, što raketi daje izuzetnu snagu koju podupire 9 "Merlin" motora. U prevodu, radi se o 27 manjih potisnika zahvaljujući kojima Falcon Heavy u orbitu može ponijeti do 63 tone tereta. Mask može računati na to da u svojoj floti ima raketu dovoljno snažnu za slanje čovjeka na Mars.

Raketa kompanije SpaceX, čiji je vlasnik Elon Mask, visoka je 70 metara i predstavlja moguću prekretnicu za samu kompaniju, ali i za privatni sektor svemirskih putovanja.

Korištenje Heavyja koštaće 90 miliona dolara, što je jeftino kada se uzme u obzir da je to druga najsnažnija raketa na svijetu. Delta IV Heavy, kompanije United Launch Alliance, po lansiranju košta 350 miliona dolara, s tim da u orbitu može ponijeti upola manje tereta nego Falcon Heavy.

S obzirom na to da je Mask i izvršni direktor Tesle, ne čudi da je SpaceX u Heavyju prevozio primjerak električnog automobila Tesla Roadster. Radi se, naravno, o marketinškom, ali i praktičnom potezu, jer Mask nije želio velikim teretom preopteretiti novi sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije