Svemir

Srebro i bronza za srpske astronome

Srebro i bronza za srpske astronome
Srebro i bronza za srpske astronome

BEOGRAD - Učenici iz Srbije osvojili su srebrnu i bronzanu medalju na devetoj Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike (MOAA), koja je održana u Magelangu u Indoneziji.

Kako je saopšteno iz Nacionalnog astronomskog olimpijskog komiteta, Jovan Jovanović, budući brucoš ETF-a, koji je završio Trinaestu beogradsku gimanziju, osvojio je srebrnu, dok je bronzanu medalju osvojio Vuk Radović, učenik Matematičke gimnazije.

Tri pohvale pripale su Dušanu Novičiću, učeniku Matematičke gimnazije, Janku Šušteršiću, budućem brucošu ETF-a, i Marku Puriću, koji je završio Matematičku gimnaziju i upisao Fizički fakultet.

Srbija je, u ukupnom plasmanu, osvojila 12. mjesto u konkurenciji 41 zemlje, a na takmičenju je učestvovalo 210 učenika i oko 100 rukovodilaca.

Među evropskim zemljama samo su Slovačka, Velika Britanija i Rumunija bile uspješnije, dok su iza Srbije ostale sve zemlje iz regiona - Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Bugarska i Grčka.

Rukovodioci srpskog tima su predsjednik Nacionalnog astronomskog olimpijskog komiteta Sonja Vidojević i koordinator priprema za domaća i međunarodna takmičenja iz astronomije Stefan Anđelković.

Povratak tima se očekuje u četvrtak, 6. avgusta na aerodromu "Nikola Tesla".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije