Svemir

Šta bi se dogodilo sa vašim tijelom u svemiru bez svemirskog odjela

Šta bi se dogodilo sa vašim tijelom u svemiru bez svemirskog odjela
Šta bi se dogodilo sa vašim tijelom u svemiru bez svemirskog odjela

Da li ste se ikada zapitali šta bi se desilo da čovjek u svemiru ne nosi svemirsko odjelo? Da li je stvarno dramatično kao što se to prikazuje u filmovima, da li bi tijelo bukvalno eskplodiralo, i da li postoji najmanja šansa za preživljavanje?

Na Zemlji smo "ušuškani" sa svih strana zahvaljujući našoj atmosferi. Ona nas štiti od štetnih sunčevih UV zraka, reguliše temperaturu, a takođe i održava idealni atmosferski pritisak. Svemir je, sa druge strane, mnogo opasniji po nas.

Da ne postoji naša atmosfera nijedno živo biće na planeti sigurno ne bi moglo da opstane. Najveća opasnost izloženosti svemiru bez zaštitnog odijela je nedostatak kiseonika i pritiska koji izaziva ebulizam.

Ebulizam je formiranje balončića u tjelesnim tečnostima koje nastaju usljed nedostatka pritiska. Zbog toga bi se naše tijelo nadulo, možda čak i duplo u odnosu na normalno stanje. Međutim, ne bismo eksplodirali jer je naša koža veoma rastegljiva, a ni naša krv ne bi proključala. Sa druge strane, iskusili bi nevjerovatan bol i cirkulacija bi bila znatno otežana.

Druga velika opasnost je nedostatak kiseonika. Nakon samo 15 sekundi naš organizam bi iskoristio cjelokupan kiseonik koji se nalazi u našem tijelu, i izgubili bismo svijest. Plivači bi sigurno pomislili da mogu da zadrže dah i nekoliko minuta. Međutim, stvari u svemiru su malo drugačije nego ovdje na Zemlji zbog nedostatka pritiska. Ukoliko biste pokušali da u svemiru zadržite dah, bili biste u velikoj nevolji.

Ovaj potez bi doveo do toga da se preostali vazduh brzo raširi, što bi izazvalo pucanje pluća.

Kada bi izgubili svijest, vjerovatno bi uspjeli da preživimo samo nekoliko minuta. Pored svega pomenutog, tu je i opasno sunčevo UV zračenje koje bi izazvalo opekotine. Tu su i drugi vidovi zračenja (rendgenski zraci i gama radijacija) koji bi trajno oštetili DNK, što bi dovelo do mutacija koje bi izazvale kancer ukoliko bi nekako preživjeli sve nabrojane stvari.

Zna se da je svemir veoma hladan, ali se ne bi smrzli u trenutku, jer bi se vakuum pobrinuo da se polako hladimo.

Da rezimiramo, natekli bi, izgorjeli, onesvijestili se, mutirali, a i pluća bi mogla da nam eksplodiraju ukoliko se ikada nađemo u svemiru bez svemirskog odijela. Sa vedrije strane, imali bi oko minut-dva vremena da nas neko spase.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije