Svemir

Stiven Hoking: Bijeg iz crne rupe moguć

Stiven Hoking: Bijeg iz crne rupe moguć
Stiven Hoking: Bijeg iz crne rupe moguć

Otkako znamo za pojavu crne rupe, poznata je informacija da sve što ona "usiše" više ne izbaci vani, odnosno, sve što u nju uđe ostaje u njoj zauvijek.

Međutim, Stiven Hoking ima novu radikalnu teoriju u kojoj ističe kako postoji metoda spasa iz crne rupe.

"Ako se osjećate kao da ste u crnoj rupi, ne odustajte. Uvijek postoji put koji vodi vani", rekao je publici na javnom predavanja u Štokholmu.

Naučnici dijele mišljenje da crne rupe uništavaju predmete, ali proveli su pola vijeka raspravljajući o tome šta crne rupe rade sa informacijama o predmetima (broj, raspored i redoslijed atoma jednog predmeta ili nivo energije predmeta).

Ajnštajnova teorija relativnosti kaže da sve informacije moraju biti uništene u crnoj rupi, ali nova teorija nazvana kvantna mehanika kaže kako ne može biti uništena.

Hoking je došao do rješenja i za ovaj problem: Informacije može pobjeći jer ne uđe potpuno u crnu rupu.

"Pretpostavljam da informacija nije pohranjena u unutrašnjosti crne rupe kao što bi neko očekivao, već na granicama ili čak obruču crne rupe", rekao je Hoking.

Hoking kaže da informacije o 3D predmetima koje uđu u crnu rupu mogu biti sačuvane na obruču i obliku savršeno ravnog 2D holograma, te da, ukoliko informacije ne pređe obruč, mogu pobjeći.

Ova teorija izgrađena je na osnovu njegovih starih ideja o crnim rupama koje je predstavio prije 40 godina.

Hoking je tada rekao kako ništa ne može pobjeći crnoj rupi osim energije u obliku svjetla koja se formira na rubu crne rupe zahvaljujući kvantnoj fluktuaciji.

Njegova nova teorija je da ova radijacija, kako curi izvan crne rupe, može pokupiti informaciju o objektu na putu ka vani, što bi značio bijeg. Ipak, to ne znači da možemo sastaviti koherentnu poruku od ičega što je zarobljeno u crnoj rupi.

"Informacija o predmetima koji su ušli je vraćena, ali u haotičnoj i beskorisnoj formi. Rješavanje informacije je paradoks", rekao je.

Istakao je kako crne rupe nisu vječni zatvori kao što se nekada mislilo, te da objekti koji uđu u crnu rupu vjerovatno izađu u drugi paralelni univerzum, prenose sarajevski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije