Svemir

Sunce možda „ukralo“ jednu planetu

Sunce možda „ukralo“ jednu planetu
Sunce možda „ukralo“ jednu planetu

Već neko vrijeme se u naučnim krugovima polemiše o devetoj planeti u Sunčevom sistemu. Naučnici još nisu sigurni da postoji, ali je prema nekim pretpostavkama 10 puta veća od Zemlje i udaljena oko 1.000 astronomskih jedinica od naše planete. Novo istraživanje pretpostavlja da deveta planeta zaista postoji i da ju je Sunce „ukralo“ i integrisalo u svoj sistem.

Džejms Vesper, postdiplomac sa Univerziteta "Nju Meksiko", izložio je na 229. okupljanju Američkog astronomskog društva pretpostavku da je vrlo moguće da je Planeta 9 bila „odbegla“ planeta, nebesko tijelo koje nema svoju zvijezdu i luta galaksijom, prenosi portal Spejs.

Ukoliko se ispostavi da je u pravu, to bi značilo da je Sunce ukralo nebesko tijelo, za koje sada naučnici pretpostavljaju da je deveta planeta u našem zvjezdanom sistemu.

Vesper i njegov mentor, profesor Pol Mejson, došli su do ovog zaključka kada su obavili 156 simulacija mogućih susreta Sunca i raznih „odbjeglih" planeta. Vesper je rekao da bi u oko 60 odsto simulacija „odbjegla“ planeta ušla u Sunčev sistem, ali ne bi uspjela da ostane u njemu.

Međutim, u 40 odsto slučajeva bi se „odbjegla“ planeta zadržala u zvjezdanom sistemu, a ponekad čak i izbacila drugu planetu iz njega.

Uprkos tome što nije definitivno objašnjeno porijeklo Planete 9, niti potvrđeno njeno postojanje, svakako je moguć scenario. Činjenica da „odbeglih“ planeta ima u velikom broju, možda čak i više nego onih oko zvijezda, svakako ide na ruku Vesperove i Mejsonove hipoteze.

Konstantin Batigin, profesor na Kalteku, smatra da bi Vesperovi nalazi mogli da budu tačni.

„Svakako je moguće da je Planeta 9 uhvaćeno tijelo. Bez poznavanja tačne orbite, veoma je teško nesumnjivo potvrditi ili odbaciti hipotezu o poreklu Planete 9, ali je ona svakako moguća“, istakao je Batigin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije