Svemir

Sve slabija nada da će se mali robot Philae javiti

Sve slabija nada da će se mali robot Philae javiti
Sve slabija nada da će se mali robot Philae javiti

Spuštanje rovera na kometu 67P bila je prava filmska priča o borbi za život.

Zadnji put se javio u julu, a znanstvenici sada misle da su izgledi da će ga opet čuti ravni nuli.

Maleni robot Philae u sve težoj je situaciji i naučnici ne misle da će se moći oporaviti kako bi se opet javio s kometae 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Letjelica Rosetta koja ga je prevozila u duboki svemir i dalje se bavi proučavanjem komete na koju će se srušiti u septembru, a proteklih mjeseci naučnici su mijenjali njenu putanju kako bi osluškivali signale sonde koja je na kometi.

Ali, od 9. jula prošle godine Philae se nije javio. - Izgledi da se Philae javi kontrolnom centru približavaju se nuli - rekao je Stefan Ulamek, voditelj projekta Philae. Ispričao je da su prestali da mu šalju naredbe te kaže da bi bilo pravo iznenađenje ako bi se sonda opet javila, navodi ESA . Nakon dramatičnog slijetanja 12. novembra 2014.,  naučnici su obavili niz analiza kako bi otkrili u kakvom je stanju sonda.

Philae je imao kvar na propeleru, a nije uspio ni ispaliti harpun kojim bi se uhvatio za površinu komete. Zbog toga se nekoliko puta odbio i završio kilometar dalje od planiranog mjesta slijetanja, a njegovu preciznu lokaciju tek trebaju potvrditi.

Usprkos dramatičnom spuštanju na kometu, Philae je uspio obaviti cijeli niz naučnoh mjerenja, a neka od njih dok je prilazio samom kometu. To je sve prisililo naučnike da prilagode eksperimente i na kraju su obavili oko 80 posto planiranih aktivnosti. Tokom sljedećih 64 sata, Philae je uspio snimiti detaljne fotografije, analizirati organske spojeve i okolinu i pružiti dosad neviđen saznanja o ovoj dalekoj kometi.

Ali, kako na Philae nije padalo dovoljno sunčeve svjetlosti, sonda nije mogla napuniti sekundarne baterije pa su naučnici bili u pravoj trci s vremenom kako bi poslali sve podatke koje je Philae prikupio prije odlaska u hibernaciju.

(NN, 24sata)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije