Svemir

Svemir "odzvanja": Naučnici otkrili vibracije u prostor-vremenu

Svemir "odzvanja": Naučnici otkrili vibracije u prostor-vremenu
Svemir "odzvanja": Naučnici otkrili vibracije u prostor-vremenu

Vjerovatno ste čuli da se naš svemir širi, ali vjerovatno niste znali da se on ponaša i kao veliko i poprilično nježno zvono.

Vibracije koje naš svemir proizvodi nisu dovoljno snažne da ih osjetite jer oscilacije traju u rasponu od milijardu godina. Pronalazak koji je objavljen u naučnom magazinu "Astronomical Journal" implicira da naš svemir, pored činjenice da se širi, doživljava i specifičnu vibraciju.

Takođe, podaci prikupljeni tek nedavno ukazuju da su "udarci svemirskog zvona" vremenom sve zagušeniji. Za razliku od žestokih vibracija ubrzo nakon Velikog praska, one su danas jedva primijetne.

Otkriće "svemirskog zvona" učinjeno je sasvim slučajno na Univerzitetu u Južnom Misisipiju, a iza njega stoje Hari Ringermaher i Lorens Mid.

Prilikom pokušaja da kreiraju grafikon koji opisuje razmjeru svemira u odnosu na njegovu starost, njihovi podaci pokazali su neočekivane oscilacije koje su nazvali "tranzicije".

"Analizirajući informacije shvatili smo da naš svemir posjeduje više od jedne tzv. tranzicije. Zapravo, pronašli smo ih sedam nakon čega smo shvatili da je sam prostor u tim periodima ubrzavao svoje širenje nakon kratkotrajnog usporavanja tog procesa", objasnio je Ringermaher, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije