Svemir

"Svemirska gljiva" stvoriće gravitaciju za život u svemiru

"Svemirska gljiva" stvoriće gravitaciju za život u svemiru
"Svemirska gljiva" stvoriće gravitaciju za život u svemiru

Jedan od problema svemirskih putovanja jeste činjenica da se ljudi vrlo teško nose sa slabom gravitacijom, što na kraju može štetiti mišićima i kostima koji s vremenom slabe.

Ali, čini se da kompanija "United Space Structures" (USS) ima rješenje.

U budućim putovanjima izvan Zemlje od velike pomoći mogla bi nam biti njihova "svemirska gljiva" - ogromni rotirajuću cilindar koji može stvoriti umjetnu gravitaciju gdje god poželimo.

Sa svojih 100 metara u prečniku i 400 metara dužine, cilindar stvara gravitaciju okrećući se 4,22 puta u minutu oko svoje vertikalne osi. On tako, putem centrifugalne sile, kreira pritisak koji ljude drži na podu. Jačina gravitacije trebalo bi da bude jednaka onoj na Zemlji.

Ova bi "gljiva" mogla zamijeniti i Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) na kojoj bi pristajali svemirski brodovi i gdje astronauti ne bi imali problema s nepostojanjem gravitacije.

"Vjerujemo da je umjetna gravitacija ključ za razvoj života u svemiru. Za naš projekt biće  nam potrebno 30 godina, a sve će stajati 300 milijardi dolara", rekao je jedan od dizajnera "svemirske gljive" Bil Kemp.

Za ilustraciju, ISS je građen 10 godina, a cijena mu je bila 100 milijardi dolara, prenosi 24sata.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije