Svemir

Svemirska stanica teška 8,5 tona treba "pasti na Zemlju"

Svemirska stanica teška 8,5 tona treba "pasti na Zemlju"
Foto: Ilustracija | Svemirska stanica teška 8,5 tona treba "pasti na Zemlju"

Kineska svemirska stanica Tiangong-1 (Nebesko mjesto), teška 8,5 tona, u narednih nekoliko mjeseci trebala bi "pasti na Zemlju". Lansirali su je 2011. godine, a bila je simbol nastojanja da se Kinu pretvori u svemirsku super-silu.

Sve je pošlo po zlu prošle godine kada su vlasti potvrdile da su izgubili kontrolu nad stanicom te da će se ona srušiti između oktobar 2017. i april 2018. Iako će većim dijelom izgorjeli u atmosferi, neki dijelovi, teški i do 100 kilograma, mogli bi pasti na tlo.

Iako je mogućnost da neko nastrada minimalna, Kinezi kažu da će pomno motriti pad Tiangonga i poslati upozorenja u slučaju bilo kakve opasnosti.

Iako je i dosad bilo nekontroliranih padova velikih svemirskih letjelica, ljudske žrtve nisu zabilježene. Jedan od najpoznatijih slučajeva zbio se 1991. godine kada je sovjetska svemirska stanica Saljut 7 pala ne Zemlju dok je bila pričvršćena za letjelicu od 20 tona Cosmos 1686.

Oba objekta raspala su se iznad Argentine, a njihovi ostaci su zasuli grad Kpitan Bermudez, piše Guardian.

NASA svemirska stanica Skylab imala je nekontrolisan pad 1979. Njeni veliki dijelovi pali su u predgrađe australskog Perta.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije