Svemir

Svi žele biti astronauti: U NASA stiglo 18.300 aplikacija

Svi žele biti astronauti: U NASA stiglo 18.300 aplikacija
Svi žele biti astronauti: U NASA stiglo 18.300 aplikacija

Nakon što je Američka agencija za istraživanja svemira (NASA) nedavno saopštila da prvi put nakon četiri godine regrutuje novu klasu astronauta, na ovu poziciju je apliciralo rekordnih 18.300 osoba.

Riječ je o aplikacijama za posao koje je NASA primila između sredine decembra 2015. godine do 18. februara ove godine. Iz NASA-e tvrde kako je riječ o rekordnim aplikacijama, trostruko većim od onih 2012. godine.

Najviše aplikacija ikada NASA je zaprimila 1978. godine kada je posao istraživača pokušalo dobiti 8.000 osoba.

Od 18.300 novopristiglih prijava, samo 14 osoba dobiće svoj "posao iz snova" a NASA će o tome odlučivati u narednih 18 mjeseci.

Ranije su iz ove agencije saopštili kako na poziciju astronauta mogu aplicirati svi oni koji imaju završen bachelor studij iz matematike, nauke ili inžinjeringa.

Pored toga, poželjno je da “novajlije” imaju iskustvo u vojsci. Inače, vojno iskustvo je učestalo među astronautima NASA-e koji prolaze takozvani “astronautski test izdržljivosti”.

Takođe, jedan od ključnih elemenata za dobijanje posla su “emocionalna snaga i dobro mentalno zdravlje” budući da astronauti najveći dio vremena provode daleko od svojih porodica.

Vjeruje se kako će nova klasa astronauta biti prva posada ljudi koji će kročiti na Mars. Prema tvrdnjama NASA-e, to će se desiti najkasnije do 2021. godine.

(N.N/N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije