Svemir

Teslin roudster bi mogao uništiti život na Marsu

Teslin roudster bi mogao uništiti život na Marsu
Foto: YouTube Screenshot | Teslin roudstera bi mogao uništiti život na Marsu

Ako se crveni Tesla roudster, koji je Ilon Mask početkom februara lansirao u svemir, jednog dana sudari sa Zemljom, naša planeta će biti sasvim dobro. Ipak, situacija je potpuno drugačija kada je u pitanju Mars.

Roudster trenutno orbitira oko Sunca, a mala je vjerovatnoća da će se u dalekoj budućnosti sudariti sa Marsom. Čak i da mu se dovoljno približi, najvjerovatnije će sagorjeti u njegovoj atmosferi.

Ipak, naučnici sa Univerziteta Perdu u Indijani smatraju roudster potencijalnom "biološkom prijetnjom" po Crvenu planetu, prenosi Njuzer.

Naime, čak i mali tragovi vozila mogli bi da zbrišu život na Marsu, ukoliko bi tada postojao u trenutku sudara vozila sa planetom.

Za razliku od letjelica koje su namijenjene prizemljenju na nebeska tijela, Tesla roudster nije podvrgnut pažljivoj sterilizaciji prije nego što je lansiran.

S obzirom na to da automobil je vožen po ulici prije nego što je ukrcan u raketu, naučnici ga nazivaju "najvećom gomilom zemaljskih bakterija koja je ikad dospjela u svemir".

"Čak i da su ga podvgli radijaciji sa spoljašnje strane, motor bi bio prljav. Na kraju krajeva, automobili nakon sklapanja nikada nisu čisti. A čak i da jesu, postoji velika razlika između čistog i sterilisanog", kaže Džej Meloš, vodeći autor istraživanja.

Ekstremne temperature, nizak pritisak i kosmička radijacija svakako će uništiti jedan dio bakterija, ali neke od njih mogle bi da provedu milenijume u stanju hibernacije, ističu naučnici.

Nasin oficir za planetarnu bezbjednost Lisa Prat izjavila je za Spejs njuz da će se buduće misije susretati sa sličnim problemom, s obzirom na to da je "praktično nemoguće da ispuniti uslove za sterilizaciju svemirskih letjelica u okviru komercijalnih misija".

"Moraćemo da pronađemo neko rješenje kako u budućnosti još jedan roudster ne bi završio u orbiti", rekla je.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije