Svemir

"Treći svjetski rat će se voditi u svemiru"

"Treći svjetski rat će se voditi u svemiru"
"Treći svjetski rat će se voditi u svemiru"

Tenzije između svjetskih super sila su visoke i mnogi smatraju da će kulminirati novim svjetskim ratom. Ipak, neki stručnjaci smatraju da će se taj sukob odvijati u svemiru.

Svjetske sile pokušavaju da militarizuju ono što se dugo smatralo “zajedničkim dobrom”.

Vojni analitičar Omar Lamrani je za agenciju Stratfor upozorio da je trka za dominaciju u svemiru davno počela, ali da se ubrzava i svemirsko naoružavanje.

Prema njegovom mišljenju, svjetske sile rade na antisatelitskom naoružanju.

“Tehnologija koja je počela da se razvija tokom Hladnog rata, u posljednjoj deceniji je predmet takmičenja najmoćnijih vojnih sila”, piše on.

“Vođstvo u oblasti vojnih svemirskih tehnologija daje prednost SAD, ali istovremeno nosi i rizike”.

Činjenica da SAD dominira, ali i zavisi od svemira, povećava opasnost da će njeni rivali napasti njenu skupu infrastrukturu, smatra Lamrani.

SAD se “oslanja na satelite za navigaciju, špijuniranje, precizno ciljanje, komunikaciju, rana upozorenja i nekoliko drugih aktivnosti”.

Ako bi došlo do novog rata, bio bi to sukob u kom niko ne bi želio da učestvuje i koji bi bio poguban za sve.

Lamranijeva upozorenja zbog militarizacije svemira nisu nova. Prošle godine je za Scientific American izjavio da je rat u svemiru bliži nego ikad, budući da Kina, Rusija i SAD razvijaju i testiraju nove tehnologije koje treba da služe za ratovanje u svemiru.

Sve zemlje su porekle da rade na takvom naoružanju.

Nazvavši ovu trku “trkom naoružanja, po svemu, sem po nazivu”, magazin je procenio da će sledeća krizna oblast biti u orbiti.

Oko Zemlje trenutno kruži više od 1.300 satelita i omogućavaju komunikacije, GPS, meteorološke prognoze i nadzor. Sukob bi mogao da znači da će cela planeta ostati bez njihovih “usluga”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije