Svemir

Tri asronauta se vratila na Zemlju

Tri asronauta se vratila na Zemlju
Tri asronauta se vratila na Zemlju

MOSKVA - Tri astronauta s Međunarodne svemirske stanice (ISS) Rus, Amerikanac i Nijemac, vratili su se u ponedjeljak na Zemlju nakon 6 mjeseci provedenih u svemiru, saopštila je NASA i ruska svemirska agencija Roskosmos.

"Slijetanje je obavljeno kako je previđeno, sjeveroistočno od grada Arkalika, u centralnom dijelu Kazahstana", naveo je Roskosmos.

Rus Maksim Surajev, Amerikanac Rid Vajsmen i Nijemac Aleksander Gerst, koji su krenuli sa zemlje 29. maja, sletjeli su u 03.58 prema evropskom vremenu u kazahstanske stepe, u kapsuli Sojuz TMA-13M.

Iako su otišli u jeku ukrajinske krize, koja je izazvala najtežu krizu u odnosima Rusije i Zapada nakon hladnog rata, rusko-zapadna posada je izvela desetke naučnih eksperimenata za vrijeme svoje misije, kao i izlazak u svemir.

"Sve se odvjalo u duhu saradnje. Mislim da bi svi trebalo da slijede primjer članova ISS-a. Pokušajmo živjeti zajedno. To je najvažnije", kazao je Surajev.

Na ISS-u su trenutno Rusi Elena Serova i Aleksandar Samukutiajev i Amerikanac Beri Vilmor. Pridružiće im se 23. novembra tri nova astronauta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije