Svemir

U "komšiluku" otkrivena planeta pogodna za život (VIDEO)

U "komšiluku" otkrivena planeta pogodna za život (VIDEO)
U "komšiluku" otkrivena planeta pogodna za život (VIDEO)

Astronomi vjeruju da su na udaljenosti od 16 svjetlosnih godina otkrili planetu sličnu Zemlji.

Oni su registrovali misteriozno nebesko tijelo koje kruži oko zvijezde GJ 832, za koju je već poznato da je matična zvijezda dvije druge egzoplanete. Oni pretpostavljaju da se treća planeta, mase 15 puta veće od Zemlje, nalazi u "zoni pogodnoj za život".

Zvijezda GJ 832 je crveni patuljak upola manje mase od našeg Sunca. Ima dvije egzoplanete: Glize 832b i Glize 832c, pri čemu prva ima širu orbitu i udaljena je 3,53 astronomske jedinice od matične zvijezde. Njena masa je za 40 odsto manja od mase Jupitera.

Glize 832c je "superzemlja" i ima pet puta veću masu od naše planete. Njena orbita je blizu i udaljena je 0,16 astronomskih jedinica od matične zvijezde.

Poređenja radi, u Sunčevom sistemu, planeta Merkur, koja je najbliža Suncu, udaljena je 0,3 astronomske jedinice od Sunca.

Kada je Glize 832c otkrivena 2014, naučnici su pretpostavili da je riječ o planeti najsličnijoj Zemlji, na kojoj su čak i temperature slične Zemljinim. Tada su rekli da se egzoplaneta nalazi u "zoni pogodnoj za život" zvijezde Glize 832, to jest da je udaljenost taman tolika da bi na njenoj površini moglo biti vode.

Sada, međutim, pretpostavljaju da je planeta negostoljubiva zbog guste atmosfere, a da se između te dvije nalazi treća planeta koja je mnogo sličnija Zemlji nego Glize 832c.

Da bi otkrili šta kruži oko crvenog patuljka, naučnici su se poslužili analizom elektromagnetnog spektra GJ 832. Ta tehnika je poznata kao "metoda radijalne brzine" (RV) i funkcioniše po principu praćenja promjena frekvencije svjetlosti zvijezde.

Na osnovu toga su zaključili da egzoplaneta kruži orbitom udaljenom 0,25-2 astronomske jedinice od matične zvijezde i da ima 15 puta veću masu od Zemljine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije