Svemir

Uskoro ćemo liftom ići u svemir

Uskoro ćemo liftom ići u svemir
Foto: N.N. | Uskoro ćemo liftom ići u svemir
N.N.

Japan će uskoro da testira svemirski mini lift. Do 2050. trebalo bi da počne da prevozi turiste, objavili su naučnici sa Univerziteta Šizuoka

.Japanskih naučnici koji rade na konstrukciji svemirskog lifta uskoro će da obave prvo testiranje u svemiru s minijaturnom verzijom lifta, izvestili su sa Univerziteta Šizuoka.

Naučnici se nadaju da će uz pomoć dugačkog kabla postavljenog u svemiru između dvaju manjih satelita uspjeti da pošalju minijaturni lift dimenzija 6x3x3 centimetara.

Raketom H-2B u svemir bi trebalo da prevezu sav potreban materijal. Njeno lansiranje predviđeno je 11. septembra iz baze Tanegašima na jugu arhipelaga.

"Riječ je o prvom ovakvom pokušaju u svijetu, kojim nastojimo da testiramo kretanje lifta u svemiru", rekao je portparol Univerziteta za AFP, dodavši da će se sve odvijati pod nadzorom kamera postavljenih u satelitima.

Koncept svemirskog lifta koji bi se uz pomoć čvrstih kablova uspinjao više hiljada kilometara do svemirske stanice smještene u geostacionarnoj orbiti datira još iz 19. vijeka. Na tu zamisao došao je sovjetski naučnik Konstantin Tsjolkovski 1895. kada je ugledao Ajfelov toranj u Parizu.

Gotovo sto godina kasnije, Artur Klark, britanski pronalazač i jedan od najpoznatijih pisaca naučne fantastike, koji se ipak čvrsto držao nauke i njenih realnih dometa i hipoteza, obnovio je ovu zamisao u knjizi "Rajski vodoskoci", objavljenoj 1978.

Za sada, taj san zbog tehnoloških prepreka još uvijek postoji samo u teoriji. Ipak, jedna japanska kompanija na cijelu priču gleda mnogo optimističnije. Riječ je o firmi Obajaši koja sarađuje sa timom naučnika sa Šizuoke. Njeni stručnjaci rade na izgradnji lifta koji bi do 2050. godine u svemir prevozio turiste.

Iz kompanije su objasnili da namjeravaju da postave čvrstu karbonsku nanocev, kabal strukturom dvadeset puta čvršći od čelika. Kabina lifta kretala bi se zahvaljujući šipci dugačkoj oko 96.000 kilometara, što je četvrtina udaljenosti između Zemlje i mjeseca.

(NN/telegram/b92.net)

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

Dovla

Iz Bosne se može otići samo u zapadnu Evropu, i to ko ima sreće. A ovaj lift bi bio dobar da se napravi egzodus domaćih političara

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije