Svemir

Vanzemaljci su oko nas, evo zašto ih ne vidimo (VIDEO)

Vanzemaljci su oko nas, evo zašto ih ne vidimo (VIDEO)
Vanzemaljci su oko nas, evo zašto ih ne vidimo (VIDEO)

Astronom Dimitar Saselov kaže da su vanzemaljske kulture koje postoje u našoj galaksiji najverovatnije mikrobi u "veoma ranoj" fazi razvoja, a NASA ga potpuno podržava.

Taj naučnik s Harvarda objašnjava to teorijom "Fermijevog paradoksa", koja se zasniva na činjenici da je Zemlja okružena brojnim galaksijama, milijardama zvijezda, i najvjerovatnije ogromnim brojem planeta naseljenih nekim oblikom života.

Na pitanje zašto onda niko nije nepobitno dokazao da vanzemaljci postoje, Saselov kaže da je stvar u tome što oni još nisu evoluirali, piše Dejli mejl.

Oko 200 milijardi galaksija u dijelu kosmosa koji smo kadri da posmatramo pokazuju potencijal da se u narednim milijardama godina na njima razvije život, rekao je on za Dejli galaksi.

Zbog toga što su planete i život u našem svemiru mladi, "ljudska vrsta nije posljednja došla na zabavu. Možda smo među prvima koji su se razvili", kaže profesor Saselov.

U svojoj knjizi "Život na Superzemljama", on tvrdi da su galaksije mogle da postanu dovoljno stabilne za razvoj planeta pre 9 milijardi godina.

Prema njegovom proračunu, stenovite planete poput Zemlje i veće Superzemlje počele su da se formiraju prije sedam do osam milijardi godina. Dakle, i sam razvoj živih bića mogao je da počne najranije tada, ako ne i kasnije.

"Fermijev paradoks tačan je samo ako je vremenski okvir za nastanak života mnogo kraći od nastanka svemira", kaže on.

NASA se slaže sa njim i tvrdi da ćemo vanzemaljce pronaći za 10 do 20 godina - i to kao sićušne mikrobe.

'Kad govorimo o drugim oblicima života u svemiru, ne govorimo o 'malim zelenima' nego o malim mikrobima", kaže Elen Stofan, šef naučničkog tima u NASA.

"Znamo gdje da tražimo, znamo kako da tražimo, a za većinu slučajeva imamo i tehnologiju", kaže ona.

"Definitivno nije pitanje 'ako', nego 'kada', slaže se s njom Džefri Njumark, direktor Odjeljenja za heliofiziku u NASA.

(NN, kurir.rs )

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije