Svemir

Velika crna rupa može da proguta Zemlju?

Velika crna rupa može da proguta Zemlju?
Foto: N.N. | Velika crna rupa može da proguta Zemlju?

Ne želimo da vas plašimo, ali postoji velika crna rupa koja luta oko naše galaksije - Mliječni put - i koja bukvalno može da proguta Zemlju, tvrde naučnici.

I ona nije sama, jer je ovo, kako piše britanski "Metro", "pohlepno čudovište", treće po redu galaktičko čudo koje vreba u Mliječnom putu.

Japanski astronomi vjeruju da su uočili crnu rupu u središtu našeg univerzuma, a ona se, kako navode, ponaša upravo kako su očekivali. Tim naučnika veruje da je tamna zver "nedostajuća karika" između supermasivne rupe u jezgru naše galaksije i manjih objekata koji se formiraju kada zvezde padnu.

Ako su tačne pretpostavke naučnika, ovo bi bila treća crna rupa "srednjih masa" koju su uočili. Oni nisu mogli da vide ovu crnu rupu sa normalnim teleskopima, jer one imaju tako veliku gravitacionu silu da čak ni svjetlost ne može da ih izbjegne.

Ali koristeći sistem ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Arrai), tim naučnika je uspio da posmatra oblak vrtložnog gasa koji je se nalazi u crnoj rupi.

"Izvještavamo o otkriću molekularnih gasnih tokova koji kruže oko nevidljivog masivnog objekta u centralnom regionu naše galaksije", napisali su naučnici te dodali da njihovo istraživanje pokazuje posredne dokaze o lutajućoj crnoj rupi u u Galaktičkom centru.

(NN/b92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije