Svemir

"Vojadžer 2" slao podatke na nepoznatom jeziku

"Vojadžer 2" slao podatke na nepoznatom jeziku
"Vojadžer 2" slao podatke na nepoznatom jeziku

"Vojadžer 2", najudaljeniji objekat na svijetu, ujedno je prva letjelica koja je napustila Sunčev sistem, 2010. godine. Svemirska sonda "Vojadžer 2" tokom svog puta neko vrijeme slala je podatke na potpuno nerazumljivom jeziku priznala je NASA.

Upravo u trenutku kada je ulazila u međuzvjezdani prostor, počela je čudno da se ponaša, kažu iz NASA.

Naučnici ni poslije šest godina ne znaju tačan uzrok tome, ali su sigurni da to nije slučajno.

"Na udaljenosti oko 15 milijardi kilometara od Zemlje, sonda je odjednom počela da šalje podatke na nepoznatom jeziku koji nismo razumjeli. Nešto ili neko je promijenio komunikacijski sistem svemirske sonde "Vojadžer 2" ili je neko ili nešto je otelo našu letjelicu. Provjerom drugih sistema, "Vojadžerov" tim nije našao nikakav kvar. Samo jedan sistem je bio izmijenjen", rekao je planetolog Kevin Bejns.

Kasnijim analizama je utvrđeno da je jedna komponenta u binarnom kodu komandnog sistema promijenjena sa 0 na 1. Takva promjena jednog bita ukazuje da je neko nepoznat namjerno mijenjao kompjuter na "Vojadžeru".

Istraživači NASA razmatrali su prvo mogućnost da je neko "hakovao" letjelicu sa Zemlje, ali zbog velike udaljenosti to bi bilo potpuno nemoguće.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije