Svemir

Zašto Mjesec svakoga dana kasnije izlazi na nebu?

Zašto Mjesec svakoga dana kasnije izlazi na nebu?
Foto: Ilustracija | Zašto Mjesec svakoga dana kasnije izlazi na nebu?

Mjesec zaista svakoga dana izlazi u prosjeku 50 minuta kasnije nego prethodnog, što bi moglo da izgleda kao iznenađujuće velika vremenska pomjena na dnevnom nivou. Da bismo objasnili tolike oscilacije u "izlasku" Mjeseca, moramo da sagledamo Mjesečevu orbitu oko Zemlje.

Mjesec orbitira oko Zemlje jednom u 28 dana. Dok se to događa, ugao između Sunca, Zemlje i Mjeseca se mijenja. Mjesec sporije kruži oko Zemlje elipsoidnom putanjom.

Sunce je samo po sebi nešto udaljeniji, ali stabilan izvor svjetlosti.

Kada se Mjesec nađe sa lijeve ili sa desne strane Sunca, posmatrač koji se nalazi na onom dijelu Zemlje koji je okrenut Mjesecu vidjeće polovinu Sunca koju osvjetljava dnevna svjetlost. Druga strana Mjeseca, koja se nalazi u sijenci, je mračna, što sa Zemlje vidimo kao Polumjesec.

Kada se Mjesec nalazi između Sunca i Zemlje, sa Zemlje se vidi ona strana Mjeseca koja se našla u sjenci. A kada je Mjesec sa druge strane, a Zemlja se nalazi između Sunca i Mjeseca, osvjetljena strana je takođe ona strana koja se je okrenuta Zemlji, pa možemo da vidimo pun Mjesec.

Ove promjene poravnanja između Zemlje, odakle mi posmatramo, Sunca, koje osvjetljava površinu Mjeseca, i pozicije Mjeseca daju nam Mjesečeve mijene. Uporedo sa Mjesečevom orbitom, ove faze se cuklusno ponavljaju svakih 28 dana.

Zemlja se okreće oko svoje ose brže nego što Mjesec orbitira, jednom u 24 sata.

Mjesec izlazi na našem horizontu onda kada je Zemlja rotirala dovoljno dugo oko svoje ose da mi možemo da ga vidimo.

Mjesec orbitira 28 dana, što znači da se svakoga dana pomjera za otprilike 13 stepeni, dok se Zemlja rotira oko svoje ose 15 stepeni na sat.

Tako se Zemlja, poslije 24 sata, vraća na istu poziciju ali je Mjesec, u odnosu na tu poziciju otišao naprijed.

Pošto se Mjesec pomjerio 13 stepeni u odnosu na svoj posljednji izlazak, potrebno je otprilike još jedan sat da Zemlja stigne Mjesečevu novu poziciju, što odlaže pojavljivanje Mjeseca na nebu, odnosno nama vidljivom horizontu, za oko 50 minuta svakoga dana.

(forbes.com )

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije