Svemir

Život na Marsu nastao mnogo prije nego na Zemlji?

Život na Marsu nastao mnogo prije nego na Zemlji?
Foto: N.N. | Život na Marsu nastao mnogo pre nego na Zemlji?

Ubrzo nakon nastanka Sunčevog sistema formirala se i čvrsta kora Marsa, pokazalo je najnovije istraživanje u kojem se pretpostavlja da su se uslovi za nastanak života pojavili na Crvenoj planeti veoma rano.

Da bi na planeti mogla da postoji voda u tečnom stanju potrebna je čvrsta površina, dakle kora.

"Naši rezultati pokazuju da su na Marsu mogli da postoje okeani i život mnogo prije nego na Zemlji", rekao je za AFP Martin Bizaro iz Danskog prirodnjačkog muzeja u Kopenhagenu, koautor istraživanja koje je objavljeno u časopisu Nature.

Marsovo "rano detinjstvo" otkriveno je zahvaljujući analizi njegovog metorita NWA 7034, koji je pronađen u pustinji Sahari, a koji je nazvan "Crna ljepotica".

Iz sitnog uzorka tog metorita izdvojeno je sedam dragocjenih zrna cirkona, čvrstog minerala koji je preživio različite geološke procese, a zatim ih je analizirala grupa naučnika koja je utvrdila vreme njihove kristalizacije.

"Iz toga smo zaključili da se površina Marsa veoma brzo kristalizovala: već 20 miliona godina nakon Sunčevog sistema - koji je nastao prije 4.567 milijarde godina - Mars je imao čvrstu koru koja je bila pogodna za nastanak okeana i života", rekao je Bizaro.

Ovi rezultati se umnogome razlikuju od "postojećih modela po kojima je solidifikacija planeta trajala 100 miliona godina".

"Ovi novi podaci znatno proširuju vremenski okvir u kojemu je moglo biti života na Marsu", zaključio je.

(NN/b92,net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije