Svemir

"Zvijezda" čini razliku u životu astronauta

"Zvijezda" čini razliku u životu astronauta
"Zvijezda" čini razliku u životu astronauta

BAJKONUR - Ruski i američki dijelovi Međunarodne svemirske stanice /MSS/ nude podjednake uslove života astronautima, ali je ruski modul "Zvijezda", za razliku od američkog, sposoban da se odvoji i osamostali, navode naučni portali.

Većinu američkih modula dopremili su i postavili na MSS "spejs šatlovi". Ti moduli su, u stvari, samo sofisticirani "kontejneri".

Međutim, ruska "Zvijezda" je transportovana u orbitu raketom "Proton", ali je ona sama doletjela do Međunarodne stanice, pošto je i sama - svemirska letjelica.

"Zvijezda" je "srce" ruskog sektora MSS - servisni modul koji kontroliše sve sisteme.

Ruska svemirska letjelica, dio MSS, izgrađena je još sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka za svemirsku stanicu "Mir dva", koja zbog kolapsa SSSR-a nikada nije dovršena.

"Zvijezda" je duga 13 metara i sadrži dva odvojena odjeljenja za spavanje, medicinsku stanicu, toalet, pokretnu traku za trčanje, mjesto za naučne eksperimente i prostor za jelo.

Astronauti navode da se na "Zvijezdi", u kojoj živi ruski dio posade, može udobno smjestiti i pričati, gledati TV ili se počastiti nečim iz frižidera.

"Zvijezda" je i pristanište teretnih svemirskih brodova tipa "Progres".

I zapadni astronauti imaju svoj posebni prostor za jelo u svom dijelu MSS, iako ponekad jedni i drugi međusobno razmjenjuju porcije.

Astronauti slobodno prelaze iz jednog u drugi dio kad god to požele i pri tome ne moraju da pitaju za dozvolu.

Postoje određene razlike u količini prostora, kvalitetu vazduha i količini buke u ova dva dijela MSS - američkom i ruskom.

Godinama je ruski sektor smatran bučnijim i "mirisnijim", dok je, s druge strane, nudio bolji pogled, jer svako odjeljenje za spavanje ima prozor sa pogledom u svemir.

Ali, od kada je ventilacija promijenjena, 2013. godine, kontrast je manje naglašen.

Američki i ruski sistem za održavanje života rade odvojeno jedan od drugog, iako se mogu pomagati, a astronauti su istrenirani da koriste opremu u svim modulima.

Ipak, zahvaljujući navigacionim i pogonskim sistemima na "Zvijezdi", samo se ruski dio može odvojiti i nastaviti da funkcioniše nezavisno od drugog dijela.

Iako se govorilo kako bi Rusija mogla iskoristiti svoje orbitalne sektore za formiranje nove stanice u sljedećoj deceniji, dvije svemirske agencije - NASA i "Roskosmos" - planiraju da ostanu zajedno bar do 2024. godine, navode naučni portali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije