Banja Luka

Aleksandru Bocan-Harčenku ključ grada Banjaluka

Aleksandru Bocan-Harčenku ključ grada Banjaluka
Aleksandru Bocan-Harčenku ključ grada Banjaluka

BANJALUKA - Odbornici Skupštine grada Banjaluka danas su jednoglasno prihvatili odluku da nagrada Ključ grada sa poveljom "Počasni građanin grada Banjaluka", kao posebni vid priznanja za djela i rad od opšteg značaja, povodom 22. aprila - Dana grada, bude uručena ambasadoru Rusije u BiH Aleksandru Bocan-Harčenku.

Odbornici su prihvatili odluke da se nagrada "Zlatni grb grada Banjaluka" uruči Košarkaškom klubu invalida "Vrbas" iz Banjaluke, kulturnoj radnici Vidosavi Grandić i publicisti Jovanu Babiću, a "Plaketa grada Banjaluka" Fudbalskom klubu "Polet Krajišnik", posthumno golmanu Slobodanu Karaliću, glumcu Dragoslavu Medojeviću, pulmologu Mirjani Đekić-Čađo i humanitarcu Bosi Miljuš.

Prema odluci Skupštine, povodom Dana grada, nagradu grada Banjaluka mladima u iznosu od 1.500 KM, kao poseban vid priznanja za rad u oblasti muzičke kulture i umjetnosti, biće uručena Milanu Vidoviću, mladom virtuozu na harmonici, i pijanisti Nataši Savić.

Nagrade će biti uručene na svečanoj akademiji u Banjaluci, koja će biti održana na Dan grada, 22. aprila.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović izjavio je da je Komisija za nagrade i priznanja obavila svoj posao na osnovu prijedloga i utvrđenih kriterijuma i donijela prijedlog koji je Skupština usvojila.

"Bez obzira na pojedine spekulacije u medijima, i ove godine smo dodijelili nagradu Ključ grada sa poveljom 'Počasni građanin grada Banjaluka' i to ambasadoru Rusije u BiH", rekao je Gavranović novinarima.

On je istakao da su odbornici na današnjoj sjednici usvojili set odluka o uređenju prostora i građevinskom zemljištu na osnovu novog Zakona o uređenju prostora i građenju.

Komentarišući usvojenu odluku o uređenju prostora i visini naknade za troškove uređenja gradskog građevinskog zemljišta, Gavranović je rekao da su obje odluke mnogo povoljnije od ranijih, s obzirom da je cijena naknade po metru kvadratnom površine koja se gradi 131,42 KM u gradskim i bližim prigradskim naseljima, a za seoske prostore, gdje postoje regulacioni planovi, 29,39 KM po metru kvadratnom.

"Gdje nema regulacionih planova, tu se ne plaća ništa", dodao je Gavranović.

On je istakao da su novom odlukom date značajne pogodnosti građanima, pogotovo u individualnom sektoru, koji sada mogu da plate te troškove na odgođeno, 20 odsto u startu, a 80 odsto na 48 rata i uz grejs period od 12 mjeseci.

"Investitori koji grade kolektivne objekte te troškove mogu platiti u 18 rata uz grejs period od šest mjeseci", rekao je Gavranović.

Gradonačelnik Banjaluke rekao je da su određene pogodnosti date privrednicima i zanatlijama, koji troškove uređenja gradskog građevinskog zemljišta mogu platiti u 36 mjesečnih rata uz grejs period od 12 mjeseci.

"Ove cijene će se revidirati svake godine na bazi praćenja stanja i kretanja cijena koje imamo u oblasti infrastrukture. Do 31. marta iduće godine opet ćemo razmatrati ovu odluku", istakao je Gavranović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije