Banja Luka

Ambrozija u Banjaluci uklonjena sa oko 30.000 kvadratnih metara

Ambrozija u Banjaluci uklonjena sa oko 30.000 kvadratnih metara
Foto: Ilustracija | Ambrozija u Banjaluci uklonjena sa oko 30.000 kvadratnih metara

BANJALUKA - Košenje i uklanjanje ambrozije na području grada započelo je prije nepunih mjesec dana i do sada je ova alergena biljka uklonjena sa oko 30.000 kvadratnih metara, navedeno je iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Između ostalih, ambrozija je uklanjana sa javnih površina u naseljima Starčevica (podnožje), Vrbanja, Drakulić, Kumsale, dok su  košene i manje površine na mjestima gdje su rađeni prekopi u užem centru grada i u trakama uz saobraćajnice, kao i površine gdje su izvođeni građevinski radovi (Starčevica, Borik, itd).

"Kosiće se i dalje na površinima gdje bude utvrđeno da postoji ova alergena biljka, a ponoviće se košenje na površinama gdje je već jednom pokošena kako bi se spriječilo cvjetanje",  rekli su iz nadležnog odjeljenja, navodeći da će se akcija provoditi dok traje cvjetanje ambrozije, do kraja septembra. Košenje će obuhvatiti ukupno oko 70.000 metara kvadratnih javnih površina, za šta je u budžetu izdvojeno 20.000 KM.

Gradska uprava apeluje na vlasnike privatnih površina da i oni uklone ambroziju sa svojih parcela. Takođe, ukoliko građani primjete ambroziju na javnoj površini, to mogu da prijave na telefon Odjeljenja komunalne policije, broj 306-464, te Odjeljenju za inspekcijske poslove, ukoliko je riječ o prisustvu ambrozije na poljoprivrednom zemljištu, na broj 244-428. Na raspolaganju im je i broj Centra za obavještavanje – 121.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije