Banja Luka

Ambulanta u Donjim Kolima ne otvara vrata do kraja godine

Ambulanta u Donjim Kolima ne otvara vrata do kraja godine
Foto: Ilustracija | Ambulanta u Donjim Kolima ne otvara vrata do kraja godine

BANJALUKA - Ambulanta porodične medicine u Donjim Kolima neće biti otvorena do kraja godine, a prostorije mjesne zajednice, koje su prema planu izgrađene u istom objektu, mogu biti otvorene.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da su u toku razgovori sa Domom zdravlja o opravdanosti i ukupnoj mreži porodičnih ambulanti, jer nema dovoljan broj registrovanih pacijenata, ali i zbog nedostatka tima ljekara.

"Mreža je pravljena na znatno većem obimu nego što je broj regristrovanih pacijenata. Ambulanta u Donjim Kolima neće biti otvorena dok ne budemo imali potpunu kalkulaciju opravdanosti i dok Dom zdravlja ne bude mogao da obezbijedi i plaća tip porodične ambulante", kazao je Radojičić.

Dodao je da su u pet mjesnih zajednica u razgovorima o ukidanju ambulanti porodične medicine, jer nema dovoljan broj prijavljenih pacijenata i neracionalno je održavanje nekih ambulanti.

"Dok s Domom zdravlja, najkasnije do kraja godine, ne završimo analizu opravdanosti ambulanti i mogućnosti njihovih finansiranja i održavanja ne očekujem da ćemo imati ambulantu porodične medicine u Donjim Kolima", kazao je Radojičić.

Mještanka Donjih Kola Slavka K. kazala je da za svaki odlazak kod doktora mora tražiti od nekoga da je vozi do prve ambulante, koja je udaljena kilometrima, što je za nju dodatni trošak.

"Posebno je teško za starije ljude, koji često moraju da idu doktoru zbog uputnica za lijekove ili neke preglede", kazala je ova mještanka.

Dragiša Koprena, predsjednik mjesne zajednice Donja Kola, kaže da nema informacija da li preseljenje kancelarije MZ zavisi od otvaranja ambulante.

"Informacija da se prostorije namijenjene za kancelariju MZ mogu otvoriti bez ikakvih problema je dobra vijest jer su ove koje sada koristimo u lošem stanju, a zidovi samo što nisu pali", rekao je Koprena.

Dodao je da su smješteni u sklopu škole, kojoj takođe treba sanacija.

U Domu zdravlja su rekli da Fond zdravstvenog osiguranja RS kroz ugovor za 2017. godinu sa Domom zdravlja nije predvidio finansijska sredstva za tim porodične medicine u Donjim Kolima, te da lokalna samouprava u budžetu obezbjeđuje dodatna sredstva zdravstvene zaštite.

Kamen temeljac za izgradnju ovog objekta u Donjim Kolima položen je u avgustu 2016. Vrijednost investicije je 365.000 KM, od čega se 200.000 KM odnosi za objekat MZ, a 165.000 KM je uloženo u ambulantu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije