Banja Luka

Andrija Škobo (6) iz Banjaluke: Šahom razvijam mozak, a sportom jačam tijelo

Andrija Škobo (6) iz Banjaluke: Šahom razvijam mozak, a sportom jačam tijelo
Andrija Škobo (6) iz Banjaluke: Šahom razvijam mozak, a sportom jačam tijelo

Šestogodišnjak Andrija Škobo iz Banjaluke kao jedan od najmlađih učesnika nedavno održanog šahovskog turnira "Matirajmo predrasude" na najbolji način matirao je predrasude o tome da godine nisu prepreka ovom svestranom dječaku da se takmiči u rangu sa starijim i najboljim šahistima u državi.

Osim šahom, ovaj dječak bavi se plivanjem, tenisom i fudbalom, a u školski dnevnik bilježi samo petice, dok je spisak interesovanja ovog "čuda od djeteta" veoma širok.

Andrija je prvo počeo da se bavi plivanjem na preporuku roditelja koji su ga upisali u školu kako bi savladao osnove plivanja. Iako mu se u početku plivanje nije dopalo, kasnije je počeo da trenira u klubu "22. april".

Fudbal je njegova velika ljubav, a druženje s loptom započeo je već s prvim koracima, dok više od godinu dana trenira i tenis u klubu "Mladost".

"Šah sam prvo počeo da igram sa bakom kada sam imao četiri godine. Ona me naučila da slažem figure i osnovne poteze, a meni se to dopalo. Tada sam počeo igrati šah sa svima u porodici, ali i s nekim tatinim prijateljima koji su kod njega dolazili", priča Andrija.

Majka ga je potom odvela u jedan šahovski klub da vidi kako ostali šahisti igraju, gdje su mu predložili da se upiše u školu šaha jer ima potencijala da zabilježi značaje rezultate.

Više od godinu dana član je Šahovskog kluba "Skakač", s kojim je učestvovao na nekoliko takmičenja.

"Prošlog vikenda sam bio na turniru 'Matirajmo predrasude', gdje sam igrao sa puno starijim takmičarima, ali se mnogo bolje snalazim u rangu s vršnjacima. Učestvovao sam i na turniru povodom Dana Republike u 'Staklencu', gdje sam bio najmlađi i dobio sam pehar. Bio sam na još nekim takmičenjima, ali cilj mi je da se u kadetskom prvenstvu RS plasiram među prva četiri u svojoj kategoriji i takmičim se na nivou BiH", kaže Andrija.

Andrija je još kao mali pokazivao znake zrelosti i radoznalosti, a posebno su ga zanimali brojevi.

"Veoma rano naučio je brojeve, sabiranje i oduzimanje i pamtio baš sve datume", ispričala nam je njegova majka Marija.

Andrija kaže da mu šah pomaže da razvija mozak, a plivanje da bude jak, zdrav i ima ravnu kičmu, dok tenis i fudbal podjednako voli, tako da će naći vremena za sve aktivnosti koje mu, kako tvrdi, nije teško ispratiti.

Na pitanje za koje će se zanimanje opredijeliti kada poraste, Andrija je kao iz topa odgovorio da želi biti teniser koji ima puno novca kao Novak Đoković, ali da se neće odreći ni ostalih aktivnosti, posebno šaha, koji će mu pomoći da postane još pametniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije