Banja Luka

Banjalučani protiv gradnje crkve na dječjem igralištu

Banjalučani protiv gradnje crkve na dječjem igralištu
Banjalučani protiv gradnje crkve na dječjem igralištu

BANJALUKA - Protivim se izgradnji bilo kakvog objekta na mjestu dječjeg igrališta, napisao je jedan Banjalučanin u knjigu primjedaba za Nacrt regulacionog plana stambenog naselja Borik.

Takvog mišljenja je, kako smo pročitali u knjizi u petak, mnogo njegovih sugrađana, a to su nam potvrdili mještani i u razgovoru.

Prema izmjenama plana previđena je gradnja crkve na lokaciji dječjeg igrališta, u blizini OŠ "Branko Ćopić" u Boriku, uz Bulevar vojvode Mišića.

Za desetak dana, koliko je na javnom uvidu ovaj regulacioni plan, građani su uglavnom pisali da se žestoko protive izgradnji bilo kakvog objekta na igralištu.

Takvog mišljenja je i Saša Jokanović iz Borika, koji tek planira otići upisati svoje mišljenje, te se nada da izmjene neće biti usvojene.

"Odrastao sam na tom brdašcetu i mislim da treba ostati igralište. Umjesto crkve mogli bi da naprave skejt park ili neko bolje i veće igralište ili u krajnjem slučaju neku obrazovnu ustanovu, toga treba za djecu", kazao je Jokanović.

Zbog blizine drugih crkvi u gradu pojedini građani smatraju da nema potrebe za vjerskim objektom u ovom naselju.

"Nema potrebe da svaka mjesna zajednica ima crkvu, a što se tiče Borika ima Rebrovačku crkvu i u centru dva hrama", kazao je Slobodan Lepir iz Borika.

Vesna T., penzionerka iz Borika, smatra da bi manja crkva trebala u tom velikom naselju, jer joj je Rebrovačka crkva podalje, ali nije za to da se gradi na mjestu igrališta, već ako je moguće da se nađe druga parcela.

U Savjetu mjesne zajednice Borik II ističu da je zemljište na kojem je sada dječje igralište u vlasništvu grada, te kažu da ako ima potrebe za gradnjom crkve mogao bi se iskoristiti prostor na kojem je stara baraka u kojoj je nekada bio prostor MZ i koja je predviđena za rušenje.

"Građani nam dolaze svaki dan i ono što znam niko nije za to rješenje, a kako će biti na kraju, ne znam. Lično nisam protiv bogomolja, ali to mjesto koje je previđeno je jedina zelena površina u Boriku i ako postoji ikakva mogućnost da se to izbjegne onda ne treba graditi crkvu na mjestu igrališta", rekao je Drago Dragić, predsjednik Savjeta MZ Borik.

Na uvidu do 21. avgusta

Nacrt izmjene dijela Regulacionog plana za Borik na javnom uvidu je do 21. avgusta, a nakon završetka javnog uvida i razmatranja svih primjedaba biće održana javna rasprava. Do tada sugrađani i svi zainteresovani mogu da iznesu svoje prijedloge i primjedbe.

Poslije toga izjašnjavaju se odbornici Skupštine grada, koja će na kraju donijeti konačnu odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije