Banja Luka

Banjalučani slavili sa gradom

Banjalučani slavili sa gradom
Banjalučani slavili sa gradom

Služenjem liturgije u hramu Hrista Spasitelja, lomljenjem slavskog kolača i svečanom litijom Banjaluka je danas proslavila krsnu slavu Spasovdan.

Budimir Balaban, predsjednik  Skupštine grada, istakao je  da je za Banjalučane ovo veoma bitan datum.

"Čestitam krsnu slavu svim Banjalučanima. Ovo je zaista divna prilika da se okupimo oko tradicije, koja sakupi ogroman broj ljudi, i da im pokažemo uvjerenje da na ovim prostorima treba da ostanemo i živimo", rekao  je Balaban.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik, došao je ujutru na liturgiju i zapalio svijeće, poslije čega se uputio ka Velenju, gdje se održava prva zajednička konferencija privrednika iz Banjaluke i tog slovenačkog grada.

Dragan Grujić, sveštenik hrama Hrista Spasitelja,  rekao je da mu je velika čast i zadovoljstvo što su i ove godine održali  litiju koja   je već postala tradicionalna.

"I ove godine nam je puno srce  što smo uspjeli prije svega  služenjem liturgije, a zatim ophodom  oko sabornog hrama  da održimo tu višedecenijsku tradiciju. Zahvaljujem svima koji su bili u litiji",  rekao je Grujić.

On je istakao  da su im se ove godine  pridružili i najmlađi iz  osnovih škola  koji dolaze  na  vjeronauku kao i mnogi drugi.

Učesnica litije bila je i Banjalučanka Snježana Reljić, koja je rekla da svake godine, kada je krsna slava grada, obavezno dolazi u crkvu da se pomoli za svoje zdravlje, zdravlje porodice i svih sugrađana.

Na platou ispred hrama  u srijedu uveče je povodom obilježavanja krsne slave organizovan bogat kulturno-umjetnički program, a dan prije je otvorena izložba ikona.

Čestitke

Povodom Spasovdana stigle su gradu čestitke od predsjednika RS Milorada Dodika i predsjednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića, te drugih.

"Neka vam pomen krsnog imena i simbolika praznika budu dodatni podsticaj na putu daljeg razvoja i prosperiteta Banjaluke, na zadovoljstvo i dobrobit svih njenih građana, ali i Republike Srpske", navodi se u čestitki Milorada Dodika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije