Banja Luka

Banjalučka "Eko-toplana" grije od 31. decembra

Banjalučka "Eko-toplana" grije od 31. decembra
Foto: N.N. | Banjalučka "Eko-toplana" grije od 31. decembra

BANJALUKA - Prvi kotlovi nove "Eko-toplane" trebalo bi da budu pušteni u probni rad oko 15. novembra, a ona treba da preuzme grijanje 31. decembra, rekao je danas gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Odbornici su danas na vanrednoj sjednici Skupštine grada podržali odluke o refinansiranju dugova stare "Toplane" kroz emisiju obveznica u iznosu do 8,5 miliona KM i aranžmanu grada sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za zatvaranje finansijske konstrukcije za izgradnju "Eko-toplane" Banjaluka.

"U probni režim treba da idu prva dva kotla jer se instaliraju dva po dva modularno, a do 31. decembra bi svi kotlovi trebalo da budu na svom mjestu", kazao je Radojičić.

Dodao je da bi želio vjerovati da je donošenjem ovih odluka podvučena crta ispod dugogodišnjeg problema, odnosno da je zaokruženo investiranje u novu toplanu i podvučena crta za restrukturisanje dugova stare toplane.

Istakao je da je aranžman sa EBRD-om veoma povoljan, te da je i to reputaciono za grad izvanredna stvar jer predstavlja međunarodnu procjenu i potvrdu ispravnosti projekta izgradnje nove toplane.

"Dugo su trajali pregovori sa EBRD-om i njihovo odobrenje prije nekoliko dana, i to direktno gradu, predstavlja potvrdu ispravnosti projekta. Radili su sve detaljne analize i onda odobrili aranžman kojim se zaokružuje naša investicija u 'Eko-toplanu' od 15 miliona KM i do milion KM u obrtna sredstva", rekao je Radojičić.

Istakao je da je to prvi projekat takve vrste, koji je direktan aranžman sa EBRD-om bez prolaska kroz standardne procedure, što je važno za grad zbog potpune nepredvidivosti trajanja procedura zbog prolaska kroz nivoe vlasti u BiH.

"Time su stečeni uslovi za potpuno zatvaranje investicije grada u 'Eko-toplanu', te da nova toplana preuzme grijanje u toku ove zime", kazao je Radojičić.

Dodao je da je sadašnje grijanje jako loše i da stara "Toplana" koja koristi mazut i sa više od 80 miliona KM duga više nije sposobna da sama radi, ni da se zaduži, a ni da nabavlja energent.

"Zato smo i ušli u proces restrukturisanja dugova i obaveza stare 'Toplane', te pokušaja da ona radi do onog momenta kada nova toplana potpuno preuzme funkciju. Time grad spasava svoje javne finansije, jer mi smo žirant staroj 'Toplani' u iznosu od 30 miliona KM, koje će bez ikakve dileme vraćati grad. I umjesto da nam iduće godine dođe 11 miliona KM na naplatu, doći će četiri miliona. Dakle, grad će idućih 10 godina vraćati dug za mazut koji je potrošen unazad 10 godina", rekao je Radojičić.

Predrag Vulin, član Odborničke grupe "Narodni odbornici", rekao je da bi mu bilo drago da se radovi na "Eko-toplani" vrše predviđenom dinamikom.

"Nismo ovo podržali jer mislimo da to nije najbolje rješenje, ali isto tako to je najmanje loše rješenje s obzirom na kratak period", kaže on.

Klub odbornika "Sloboda" napustio je sjednicu Skupštine grada prije glasanja, a Milenko Jaćimović, šef ovog kluba, rekao je da ne vjeruje da bi nova "Eko-toplana" mogla početi s grijanjem krajem godine.

Stara "Toplana"

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da će stara "Toplana" ostati u nekom stanju hibernacije, postojaće na papiru, a imaće ugovor sa novom toplanom.

"Nova toplana će koristiti dio njenih kapaciteta, od vode i bunara pa do dijela mreže dvije rejonske toplane. Dio radnika preuzima nova toplana, a dio njih, oko 30, biće tehnološki višak, koji će biti zbrinut na zakonski način", rekao je Radojičić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije