Banja Luka

Banjalučka Hitna pomoć dobila novo vozilo od Grada

Banjalučka Hitna pomoć dobila novo vozilo od Grada
Foto: N.N. | Banjalučka Hitna pomoć dobila novo vozilo od Grada

BANJALUKA - Dom zdravlja dobio je danas novo sanitetsko vozilo za potrebe Službe hitne pomoći, a donaciju od 262.000 KM, koliko je koštalo, obezbijedio je grad.

Ljekari ove urgentne službe istakli su da će im novo vozilo olakšati posao, a značiće mnogo više građanima, koji će sada hitnu medicinsku pomoć primiti brže i to u moderno opremljenom vozilu.

Gradonačelnik Igor Radojičić je danas, prilikom uručenja ključeva novog vozila Gordani Tešanović, direktorici Doma zdravlja, rekao da je ovo prvo vozilo u namjeri da se u narednih godinu dana u potpunosti obnovi fond.

"Grad je veliki, a teren izuzetno širok i postoji potreba da se obnovi fond Službe hitne pomoći. Novo vozilo je najsavremenije po svim svjetskim standardima, opremljeno savremenom opremom, i biće na usluzi svim građanima", rekao je Radojičić.

Podsjetio je da je ove godine grad uz sufinansiranje Vlade Japana u procesu nabavke još dva vozila za transport.

Tešanovićeva je rekla da novo vozilo ima sve nužno za zbrinjavanje životno ugroženih pacijenata.

"Vozilo ima dvanaestokanalni EKG, portabilni respirator i opremu te opremu za porođaj. Takođe, u sastavu su i udlage i spinalne daske", objasnila je Tešanovićeva.

Istakla je da su vozila za Službu hitne pomoći izuzetno važna, jer su ljekari ove službe samo tokom prošle godine u terenaskim uslovima i posjetama pružili 7.100 usluga.

"Posljednja nabavka ambulantnih vozila bila je 2010. godine kreditnim sredstvima ustanove, kada smo kupili tri terenska auta. Dvije godine ranije kupljeno je pet terenskih vozila, ali su ona neprekidno na terenu i sad već s ogromnom kilometražom", objasnila je Tešanovićeva.

Prema njenim riječima, s ovim novim, imaju ukupno četiri vozila za hitnu pomoć koja nisu terenska, neko će se koristiti samo na području grada.

Nada Banjac, načelnica Službe hitne pomoći, kazala je da je vozilo koje im je danas donirano najbolje opremljeno u RS te da će pomoći ljekarima da lakše dođu i do manje pristupačnih mjesta u gradu.

"Drago nam je da je grad prepoznao naše potrebe i da su nam omogućili da imamo ovo moderno vozilo, na tome im zahvaljujemo", rekla je Banjčeva.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije