Banja Luka

Banjaluka: Brojni problemi savjeta mjesnih zajednica

Banjaluka: Brojni problemi savjeta mjesnih zajednica
Banjaluka: Brojni problemi savjeta mjesnih zajednica

BANJALUKA - Od 57 mjesnih zajednica na teritoriji grada većina koristi prostorije osnovnih škola za održavanje mjesnih savjeta, dok se neke nalaze u iznajmljenom prostoru čije prostorije su premalene i neuslovne za veće zborove građana.

"Trošne prostorije mjesne zajednice Bistrica u kojima je gotovo i nemoguće raditi, te nedostatak prostorija porodične ambulante, glavni su problemi ovog mjesta", kazao je Željko Kovačević, predsjednik Savjeta MZ Bistrica.

Kako kaže, posljednjih deset godina Savjet mjesne zajednice je u trošnom i dotrajalom objektu dobijenom od OŠ "Miroslav Antić". Prostorija u kojoj se sastaje Savjet ima svega devet kvadrata, a kako bi se održali zborovi građana ponekad se koriste i prostorije škole.

MZ Priječani osnovana je 2011. godine. Od tada kancelarije MZ bile su smještene u privatnim prostorijama.

"Prije nekoliko godina u planu je bila gradnja ambulante i mjesne zajednice, ali od toga se odustalo. Još 2014. godine tražili smo izgradnju društvenog doma, u kome bi bile smješteni i ovi sadržaji, ali je zbog poplava projekat propao, a povodom tog pitanja ni danas ništa nije urađeno", naveo je Nebojša Tojagić, predsjednik Savjeta MZ Priječani.

Početkom avgusta počela je izgradnja zgrade MZ i prostorija porodične medicine u Donjim Kolima, vrijednosti 365.000 KM. U toku su radovi na sanaciji poslovnog prostora u Kalemegdanskoj ulici, koji je namijenjen za smještaj Mjesne zajednice Obilićevo, čija vrijednost radova je 47.362 KM.

Situacija nije tako loša kod svih, pa se dobrim i tehnički opremljenim prostorijama mogu pohvaliti gradske mjesne zajednice poput Lazareva 1 i 2, koje su od grada dobile prije osam godina, a pored kancelarije sekretara nalazi se prostorija u koju može stati 50 ljudi.

U MZ Rosulje kažu da su generalno zadovoljni objektom u kojem je smještena, ali jedina mana je nedostatak grijanja.

"Uvođenje grijanja značilo bi mnogo za sve koji koriste prostorije mjesne zajednice počev od Savjeta MZ pa do nekih udruženja koja koriste naše prostorije u zimskom periodu", istakao je Željko Gagula, predsjednik Savjeta.

Renta

U mjesnim zajednicama u kojima ne postoje prostori u vlasništvu grada koriste se iznajmljeni prostori za rad mjesnih zajednica, i to u Drakuliću, Kmećanima, Petrićevcu, Šargovcu i Priječanima. U budžetu grada za ovu godinu za plaćanje zakupnina za navedene objekte planiran je iznos od 23.000 KM.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije