Banja Luka

Banjaluka: Djeca u taksiju bez auto-sjedalica

Banjaluka: Djeca u taksiju bez auto-sjedalica
Banjaluka: Djeca u taksiju bez auto-sjedalica

BANJALUKA - Većina taksi prevoznika u gradu ne koristi auto-sjedalice prilikom prevoza djece mlađe od 12 godina, čime ugrožavaju njihovu bezbjednost u saobraćaju i krše zakonske propise.

Taksisti uglavnom imaju isti odgovor na pitanje o upotrebi auto-sjedalice. Kažu da je slabo koriste zbog komplikovanog i dugog postavljanja ove opreme, ali i zbog toga što putnici sa malom djecom rijetko traže taksi prevoz.

Predsjednik "Banjalučkog taksija" Dragan Purišić kaže da su taksisti svjesni da su oni koji pišu zakon u pravu, ali da u ovom slučaju teorija i praksa teško idu zajedno.

- Taksista mora auto-sjedalicu imati u gepeku jer ne zna kad će primiti poziv za vožnju malog djeteta, ali tu nastaje problem. Pravi se gužva u saobraćaju kada se zaustavi da postavi sjedalicu, posebno u jednosmjernim ulicama - rekao je Purišić.

Predsjednik "Mobil taksija" Milovan Cvišić poručuje da je upotreba sjedalica u taksi vozilima neizvodiva.

- Putnici sa malom djecom nas rijetko i traže. Ne posjedujemo auto sjedalice, a i nema mjesta u vozilu za njih, pored putnika i prtljaga -  kazao je Cvišić.

U "Patrol taksiju" koriste auto sjedalice već četiri i po godine i za takve namjene imaju ukupno pet vozila.

- Građani, međutim, rijetko naručuju ova vozila. Banjalučani su i poprilično nemarni što se tiče ovakvih stvari, ne žele ni da se vežu. Potrebe ima, ali nema potražnje - rekao je direktor "Patrol taksija" Boris Tomić.

Zakonom o bezbjednosti saobraćaja propisano je da je vozač dužan da se pobrine za bezbjednost djece u vozilu.

- Ovim zakonskim odredbama podliježu svi, pa i i vozači taksi vozila, a kazna za nepoštovanje ove odredbe iznosi 40 maraka - rekao je direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović.

Objašnjava da je zakonom propisano da se dijete do pet godina mora voziti u adekvatno pričvršćenoj auto- sjedalici, a za dijete od pet do 12 godina starosti može se koristiti ili auto-sjedalica ili podmetač.

- Na prednjem sjedištu može se prevoziti dijete mlađe od pet godina ako je ono ispravno vezano u bebjednosnoj sjedalici, uz uslov da je ona postavljena suprotno od smjera kretanja vozila i da je isključen vazdušni jastuk - objasnio je Radović.

Naglašava da statistike pokazuju da se svega jedno od troje djece prevozi u skladu sa propisima.

- Djeca mnogo više u saobraćaju stradaju kao putnici u vozilima, nego kao pješaci. U prošloj godini život je izgubilo dvoje djece putnika, a teže tjelesne povrede zadobilo njih 17 - rekao je Radović.

Prodaja

U prodavnicama bebi opreme kažu da je prodaja auto-sjedalica u posljednjih godinu dana drastično opala.

- Nismo imali slučajeve da su baš taksisti tražili sjedalice. Ako i prodamo nešto, to su one za djecu do 18 kilograma, dok se sjedalice za malo veću djecu teže prodaju. Cijene se kreću od 130 do 270 KM - rekli su u jednoj prodavnici bebi opreme u gradu.

Oštrije kazne

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH usvojili su prošle sedmice Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH prema kojem se za prevoz djeteta do 12 godina na prednjem sjedištu propisuje kazna od 400 do 1.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije