Banja Luka

Banjaluka: Iživljavanje na igralištima

Banjaluka: Iživljavanje na igralištima
Banjaluka: Iživljavanje na igralištima

BANJALUKA - Školska igrališta postala su mjesta na kojima se kasno noću okuplja omladina ali i sumnjiva lica te narkomani koji često uništavaju školsku imovinu kao što su koševi, golovi, ograda...

Pored toga rekreativci sebi često uzimaju za pravo da uzurpiraju školska igrališta tako što tjeraju učenike sa njih kao bi oni zadovoljili svoje potrebe za sportom.

Roditelji se žale da oko igrališta često nalaze medicinske špriceve, polupane flaše alkoholnih pića… Tokom dana sve vrvi od galame rekreativaca.

"Nerijetko se dogovaraju tuče na školskim igralištima pa tu bude i krvi i svega. Od galame bilo noću bilo danju ne može čovjek da se odmori. Ako je dan onda sam kao na "vječitom derbiju"  svaki gol je erupcija oduševljenja a ako je noć onda se čuje vika, pjevanje, lupanje flaša… Blago rečeno ovo je postalo nesnošljivo. Posebna priča je kada pođu da lome ograde, koševe, da pomjeraju konstrukcije golova", ispričao je mještanin naselja Borik Milan Brkić koji stanuje neposredno uz igralište osnovne škole  "Vuk Karadžić".

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Dušan Mišljenović rekao je da vandali i obijesna omladina pored okupljanja na školskim igralištima poseban problem je što uništavaju opremu i ometaju izvođenje nastave, piše Glas Srpske.

"Sve osnovne škole na području grada koje imaju igrališta susreću se sa tim problemom već duži niz godina. Oprema na igralištima najviše se uništava noću kada se omladina vraća iz grada pa iz nekog svog hira polomi koš ili golove, uništi korpe za otpatke i školsko zelenilo. U svim osnovnim školama na području grada postoji noćni čuvar ali oni nemaju ovlašćenje za nošenje oružja zbog čega ih se vandali ne plaše. U svakom slučaju treba naći neko sistemsko rješenje", kazao je Mišljenović.

Direktor OŠ "Branko Radičević" Jadranka Božić rekla je da se omladina na školsko igralište ove obrazovne ustanove najviše okuplja tokom vikenda.

"Škola ima betonsko i igralište sa umjetnom travom na kojima su koševi i golovi već odavno uništeni. Polomljen je i dio školske ograde koji ćemo uskoro morati mijenjati. Zbog tih problema obraćali smo se policiji i ostavljali natpise da se imovina ne uništava ali se omladina na apele samo oglušila",  kazala je Božićeva.

Tako je prije nekoliko dana direktorica OŠ "Vuk Stefanović Karadžić" Tatjana Vilendečić bila je na meti grupe rekreativaca koji su zauzeli školsko igralište pa je tek uz pomoć policije otjerala pomenutu grupu zbog ometanja nastave.

Po zakonu rekreativci mogu da koriste školska igrališta po završetku nastave i u dane vikenda!

Kamere

Direktor Osnovne škole "Ivo Andrić" Željka Opačić rekla je da od 2006. godine kada je postavljen video nadzor na ovaj školski objekat nemaju čestih uništavanja imovine.

"Škola je u centru grada tako da se omladina svakodnevno okuplja na igralištu posebno u dane vikenda ali u posljednje vrijeme nije bilo uništenih golova, koševa, ograde", kazala je Opačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije