Banja Luka

Banjaluka: Kad kuće krenu u grad

Banjaluka: Kad kuće krenu u grad
Banjaluka: Kad kuće krenu u grad

BANJAUKA - Hiljade kuća, posebno onih sagrađenih bespravno u proteklih dvadesetak godina, u stalnoj su opasnosti da se sruše ako se pokrene neko od desetina klizišta u naseljima u širem centru.

Bilo je i drastičnih primjera kada se dešavalo da kuća iz čista mira krene prema gradu!

Kako za Press RS tvrdi Srđan Rajak, jedan od najcjenjenijih građevinskih stručnjaka u BiH, u Banjaluci je tlo seizmički veoma aktivno, zbog čega svim zgradama bez kvalitetno urađene drenaže i potpore (pojedine je uopšte nemaju) preti opasnost od rušenja.

Rajak tvrdi da se za većinu kuća i drugih objekata izgrađenih u posljednjih nekoliko decenija ne prave kvalitetni elaborati o mogućnostima kretanja i stabilizacije tla, nego se samo prepisuju brojevi iz starih, pa tako nema stvarnog obezbjeđenja od potencijalnog rušenja.

- Klizišta se sve češće pojavljuju oko centra grada, na onim mjestima gdje su izgrađeni objekti bez potrebnih obračuna i garancija o bezbjednosti od velikog opterećivanja tla. Smatram da će klizišta tek početi da se pojavljuju, ali bespredmetno je govoriti o nekakvim naknadnim elaboratima o stabilizaciji terena za već izgrađene kuće, što se traži radi naknadne legalizacije bespravne gradnje. Takvi elaborati se prave samo radi zadovoljavanja forme i popunjavanja papirologije potrebne za legalizaciju. Svojim očima sam gledao neke elaborate u kojima sam prepoznavao brojčane vrijednosti koje važe za druge terene s različitim nagibom i shvatao da je to samo prepisano. Zašto se to dešava?

U gradskoj upravi kažu da su ove godine sanirana dva klizišta: u ulici Starog Vujadina i na Ustaničkom putu, što je koštalo 15.000 maraka. Milenko Šajić, portparol gradske uprave, kaže da su urađeni projekti za još nekoliko ulica koje će se u narednom periodu zaštititi od urušavanja.

- U toku je izrada projekta za ulicu Jasmira Malčića, a završeni su za ulice Vojvode Sinđelića, Orlovački put, Dušana i Vlade Kopanje i Kosovsku. U zavisnosti od toga da li su kuće legalno izgrađene, znaće se i ko plaća troškove sanacije. Ako je riječ o legalnoj gradnji na kojoj je nastala šteta od klizišta, troškove snosi grad - kaže Šajić.

Zato što niko i ne gleda te elaborate. Takođe, oni koji ih rade slabo se razumeju u to što rade, pa zato i prepisuju i to loše. Zato se pitam koliko će dugo takve konstrukcije izdržati velika opterećenja i šta će se sve desiti kada se tlo pokrene. Jer nije reč samo o kućama, najvažniji su ljudi koji žive i rade u njima i čiji su životi ugroženi - kaže Rajak.

Na udaru novija gradnja

Rajak objašnjava da se svaki teren koji ima nagib od samo desetak stepeni već smatra potencijalno pokretljivim. Kako je Banjaluka gotovo sva u nagibima, on kaže da je gradnja bez ocjene stabilnosti terena više nego opasna.

- Kada smo gradili naselje Starčevica, učestvovao sam u projektovanju poznatih "Garaža". Naš zadatak je bio da smirimo padine Starčevice i "Garaže" su osmišljene tako da služe i kao parkiralište i kao stabilizator terena. Prošle su četiri decenije i još se sve odlično drži, dok u dijelovima grada gde se tako nije radilo gotovo svaki dan imamo nove probleme - kaže on.

U prilog Rajakovim riječima govori i čitav niz teških oštećenja zgrada i puteva oko centra, a upadljivo je da su najčešće ugroženi noviji objekti i oni oko kojih se gradilo u posljednje vrijeme. Najviše klizišta posljednjih godina pojavilo se na Petrićevcu i Paprikovcu, u neplanski građenim dijelovima Starčevice, u Mađiru, na Laušu i drugima.

Zbog neplanske gradnje na klizištu jednom stanovniku Petrićevca kuća je doslovno krenula prema gradu.

- Šokirali smo se kada se odjednom otvorila rupa na podu u našem dnevnom boravku. Mislili smo da će cijela kuća skliznuti prema gradu. Kada smo je gradili, nismo se time previše bavili. Znate kako je kod nas, bitno je samo da se kuća završi, niko o klizištima i ne misli. Već prve godine uvjerili smo se da smo pogrešili, a otkad se to desilo, u krevet idemo strepeći šta će nas probuditi - priča ovaj čovjek.

Zbog klizišta se stalno osipa i lokalni put, pa ga stalno popravljaju, ali to ništa ne pomaže jer se svake jeseni s prvom kišom scenario ponavlja.

- U našem naselju je napravljena samo lokalna kanalizacija i nema ničeg da primi padavine, pa one idu pravo u zemlju, pod naše kuće - kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije