Banja Luka

Banjaluka: Neće biti građena crkva na dječijem igralištu u Boriku

Banjaluka: Neće biti građena crkva na dječijem igralištu u Boriku
Banjaluka: Neće biti građena crkva na dječijem igralištu u Boriku

BANJALUKA - Građanska inicijativa za Borik dobila je juče podršku na sjednici Skupštine grada, čime je uspjela sačuvati dječje igralište i zelenu površinu u Boriku, što znači da na toj lokaciji neće biti građena crkva, kao što je ranije planirano.

Jednoglasno, sa 25 glasova za, odbornici su izglasali odluku o stavljanju van snage ranije donesen odluke o pristupanju i izradi izmjene dijela regulacionog plana za Borik.

"Ova odluka znači da neće u ovom mometu doći do izmjene regulacionog plana, da na snazi ostaje regulacion plan koji je ranije donesen", rekla je Jasna Brkić, zamjenik gradonačelnika.

Prema njenim riječima, u toku su analiza i vrednovanje drugih lokacija, na kojima bi na zahtjev Srpske pravoslavne crkve mogao biti izgrađen vjerski objekat, odnosano crkva na području mjesne zajednice Borik.

Brkićeva ističe da će se, ukoliko bi Skupština grada u budućnosti donijela odluku o pristupanju izmjeni regulacionog plana, sigurno voditi računa o željama i potrebama građana.

"Grad uvažava potebe građana, posebno najmlađih", naglasila je Brkićeva.

Iz Građanske incijative za Borik izjavili su da je pobijedio zdrav razum i da su presrećni jer je igralište ostalo sačuvano.

"Ovo je pobjeda građana i djece Borika", istakla je Sandra Vukojević iz GI za Borik.

Zoran Talić, odbornik PDP-a, rekao je da je ovo sigurno pobjeda građanskog aktivizma.

Kada su u pitanju druge tačke dnevnog reda, rasprava se vodila i o Prijedlogu zaključka o utvrđivanju nacrta izmjene dijela regulacionog plana za prostor Regionalnog centra, koji je usvojen. Tu je ranije spominjana gradnja pumpe.

"Inicijativu je podnijela firma koja želi da se, prema njenim potrebama, izvrši promjena namjene na tom prostoru u potpuno propisanoj proceduri, sve je sprovedeno i pred odbornicima se danas našla ova odluka koja je dobila podršku", rekla je juče Brkićeva.

Odbornik Talić smatra da ne treba usvojiti takav regulacioni plan dok god se ne riješe imovinsko-pravni odnosi.

Odbornici su usvojili odluku o stipendijama za učenike i studente.

Boran Bosančić, šef Kluba odbornika DNS-a, podnio je Skupštini grada inicijativu za izmjenu i dopunu odluke o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama na teritoriji grada za ovu godinu. Promjena zona je nedavno izazvala negodovanja kod mještana, jer moraju plaćati veći porez.

Teške riječi na aktuelnom času

Aktuelni čas je protekao u verbalnim prepucavanjima i uz teške riječi. Dušan Čajić, odbornika SNSD-a, Aleksandra Petkovića, odbornika SDS-a, nazvao je "običnom šugom" i pozvao ga da izađu iz zgrade da se obračunaju.

Čajić je tokom aktuelnog časa iskoristio skupštinsku govornicu da se "obrati javnosti" i odgovori na optužbe stranačkog kolege Dragana Kremenovića Pugera iz Borkovića da je od komšija uzeo 50.000 KM za vodovod, koji nikada nije izgrađen. Odbornici su negodovali što Čajić skupštinsku govornicu koristi za lična pravdanja, a on se okomio na Petkovića.

Petković je odgovorio da mu nikada nije dobacivao, a zatim je napustio skupštinsku salu uz komentar: "Ovo ne moram da slušam."

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije