Banja Luka

Banjaluka: Novi azil za pse u Motikama će dobiti tek ogradu

Banjaluka: Novi azil za pse u Motikama će dobiti tek ogradu
Banjaluka: Novi azil za pse u Motikama će dobiti tek ogradu

BANJALUKA - Izgradnja novog azila za pse u naselju Motike ulazi u desetu godinu, a ove godine u planu je samo ograđivanje parcele, iako je azil prijeko potreban zbog velikog broja pasa lutalica u gradu.

Projekat azila u ovom naselju gradske vlasti spominju od 2007. godine, kada je pokrenut postupak izgradnje i određena lokacija, a 2009. je stao zbog ekonomske krize.

Za ogradu parcele budućeg azila za napuštene životinje u Motikama Programom zajedničke komunalne potrošnje planirano je ove godine 3.000 KM, što znači da problem sa smještajem lutalica najvjerovatnije ostaje.

Milenko Pilipović, zamjenik predsjednika MZ Motike, potvrdio nam je da radovi na izgradnji azila za psa još nisu počeli.

"Za početak radova čeka se pribavljanje kompletnog materijala, ali vjerovatno i povoljni vremenski uslovi", kazao je on.

U Higijeničarskoj službi smatraju da je potreban azil na novoj lokaciji, a u prilog tome govori i podatak o intervencijama. Ova služba je u toku prošle godine sa ulice sklonila 377 pasa, od kojih je jedan broj udomljen.

"U toku prošle godine se povećala i aktivnost društava za zaštitu životinja koji su sklonili i udomili dio pasa sa ulica, ali tačne podatke za njih nemamo'', rekao je Slaven Grbić, direktor Higijeničarske službe.

Najviše pasa lutalica je bilo u nekim prigradskim naseljima i na lokacijama gdje mnogo ljudi prolazi.

"To su mjesta kao što su pijaca u Lazarevu, autobuska stanica, naselje Trapisti", kaže Grbić.

Azil grada trenutno je smješten u privremeno izgrađenom objektu u okviru regionalne deponije u Ramićima, a njegovi kapaciteti su često popunjeni.

Velik broj lutalica u gradu je i zbog nebrige vlasnika, koji pse često ostavljaju prepuštene ulici.

Za obavljanje poslova Higijeničarske službe i rada prihvatilišta za napuštene pse u ovoj godini planirano je 200.000 KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije