Banja Luka

Banjaluka: Pijani vozači na stubu srama?

Banjaluka: Pijani vozači na stubu srama?
Banjaluka: Pijani vozači na stubu srama?

Banjaluka bi u narednom periodu mogla postati prvi grad u BiH, koja će javno objavljivati imena vozača uhvaćenih u vožnji pod uticajem alkohola. Takvoj ideji Gradske uprave, prethodila je crna statistika- za šest mjeseci ove godine, u saobraćajnim nesrećama poginulo je pet puta više osoba u odnosu na isti period prošle godine.

Pijani vozači, osim kazni mogli bi da se nađu i na stubu srama.

“Te preventivne mjere i represivne mjere imaju za cilj da promjene samo ponašanje kod vozača, to ponašanje ćemo nastojati promjeniti do kraja godine, zatim nastavljamo i dalje u 2016. godini, sa tim aktivnostima kako bi se dugoročno mijenjali ponašanje i samim tim promjenili svjest vozača i to je naš krajnji cilj “, objašnjava Slavko Davidović, Šef odsjeka za saobraćaj.

Sve bi funkcionisalo po uzoru na objavljivanja podataka dužnika Uprave za indirektno oporezivanje, ojašnjavaju iz udruženja za unapređenje saobraćaja. Međutim, zakon o zaštiti ličnih podataka građana mogao bi da bude prepreka.

“Imamo zakon o zaštiti ličnih podataka građana BiH i agenciju za zaštitu ličnih podataka, koje zabranjuju iznošenje ličnih podataka, koje zabranjuju iznošenje ličnih podataka i sve što je vezano za to”, rekao je Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unaprijeđenje bezbjednosti saobraćaja.

Vjetar u leđa toj ideji mogle bi da budu najavljene izmjene zakona o bezbjednosti saobraćaja na nivou BiH. Da su ovakve mjere itekako potrebne, saglasni su i iz Agencije za bezbjednost saobraćaja.

“Sad ove kazne su izuzetno niske, zatim kad još imate odredbe zakona o prekršajima da se to prepolovi ako platite u zakonskom roku od 8 dana, onda zaista mnogo vozača će da kažem svjesno rizikovati, da vozi pod uticajem alkohola pa da plati tu kaznu zato što ne predstavlja neki veliki iznos”, objasnio je Milija Radović, direktor agencije za bezbjednost saobracaja.

U toku prošle godine, 496 osoba lakše ili teže je povrijedneno u udesima na teritoriji Banjaluke. Najčešće su stradali pješaci, a povrijeđeno je i sedmoro djece.

(ATV)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije