Banja Luka

Banjaluka: Podneseno 60.000 tužbi za neplaćene račune

Banjaluka: Podneseno 60.000 tužbi za neplaćene račune
Banjaluka: Podneseno 60.000 tužbi za neplaćene račune

BANJALUKA - Zbog neplaćenih računa za vodu, odvoz smeća, struju… komunalna preduzeća putem tužbi potražuju milione maraka od građana, koji na kraju, pored računa, moraju plaćati i sudske troškove. To potvrđuje i činjenica da je na adresu banjalučkog Osnovnog suda za proteklih 14 mjeseci došlo 60.000 komunalnih predmeta, od čega su samo njih 1.823 riješena.

"Visina sudske takse zavisi od vrijednosti spora. Na primjer, ako je vrijednost spora do 1.500 KM, taksa je 50 KM, međutim, ako se radi o sporu vrijednom i do 3.000 maraka, taksa je duplo veća", rekao je portparol Osnovnog suda Banjaluka Milijan Vasić, dodajući da se najveći broj tužbi, zapravo, odnosi na neplaćene račune za isporuku vode, RTV taksu i odvoz smeća.

Prema njegovim riječima, za fizička lica primjenjuju se i jednogodišnji rokovi zastarjelosti za potraživanja naknada za isporučene komunalne usluge.

U preduzeću "Čistoća" ističu da je prošle godine podneseno više od 16.000 tužbi zbog neplaćenih računa za odvoz smeća.

"Za prva tri mjeseca ove godine smo podnijeli oko 3.000 tužbi. Međutim, tužbe podnosimo u slučaju da potrošač svoja dugovanja ne izmiri za 11 mjeseci, i to bez upozorenja. Jer ako redovno plaćaju račune za struju i vodu, zašto to ne bi činili i kad je u pitanju odvoz smeća", rekao je direktor "Čistoće" Aleksandar Bajić za Glas Srpske.

Dodao je da je ovaj način naplaćivanja računa donekle urodio plodom, jer ko se jednom opeče o vatru, od nje bježi.

"Međutim, dešavalo se da pojedini dužnici izbjegnu i tužbu, ali u toj situaciji dolazi do zapljene stvari", naglasio je Bajić.

Portparol preduzeća "Vodovod" Branka Ristić ističe da prije podnošenja tužbe održe sastanak sa potrošačima kako bi zajednički pronašli prihvatljiv način izmirenja duga.

"Većina potrošača svoje obaveze po reprogramu izmiruje redovno, ali ima manji broj onih koji to ne čine. U tim situacijama pokrećemo naplatu potraživanja sudskim putem ili medijacijom. Međutim, ako ni na taj način ne naplatimo dugovanja, onda potrošačima isključujemo vodu", rekla je Ristićeva.

Preduzeće "Vodovod" je u prošloj godini  podnijelo 1.967 tužbi i 64 medijacije za iznos od oko 5,6 miliona maraka duga, od čega je 1.712 individualnih potrošača tuženo zbog oko 1,2 miliona potraživanja. Za prva tri mjeseca ove godine "Vodovod" je poslao 102 tužbe za iznos od 38.607 maraka i četiri medijacije za iznos od 6.051 KM.

Sudski troškovi

Građanima najviše smeta to što ih komunalna preduzeća bez opomene tuže i za minimalne iznose, pa moraju plaćati visoke sudske troškove.

"Nedavno sam dobila tužbu od "Čistoće" jer nisam platila račun za odvoz smeća za jedan mjesec u 2011. Vjerovatno se bio negdje zagubio. Bila sam iznenađena kada sam pored sedam, osam maraka tog računa platila i 50 maraka sudskih troškova. Očigledno je taj račun godinama stajao u sudu jer sam upoznata sa činjenicom da poslije godinu račun zastarijeva",  rekla je ogorčena Banjalučanka Jasna Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije