Banja Luka

Banjaluka: Uklanjanje otpada do 20. aprila

Banjaluka: Uklanjanje otpada do 20. aprila
Banjaluka: Uklanjanje otpada do 20. aprila

BANJALUKA - Simboličnom sadnjom stabla u dvorištu Osnovne škole "Jovan Dučić" u Zalužanima u ponedjeljak, 30. marta zvanično će početi proljećna akcija čišćenja i uređenja grada, koja će trajati do 20. aprila.

Rekao je ovo juče gradonačelnik Slobodan Gavranović i dodao da će za proljećnu i jesenju akciju uređenja grada iz budžeta biti izdvojeno 40.000 maraka.

"Svake godine u proljeće organizujemo ovu akciju s ciljem da se prikupi što više krupnog otpada, starih stvari, otpada iz rijeka i drugog smeća koji ugrožava životnu sredinu osim građevinskog čiji odvoz nije planiran. Banjaluka je jedan od najuređenijih gradova u Evropi i to tako treba ostati",  kazao je Gavranović za Glas Srpske.

On je dodao da će se od 30. marta do 11. aprila smeće odvoziti iz gradskih naselja na desnoj obali Vrbasa i seoskog područja koje gravitira uz magistralni put Banjaluka - Jajce te platoa Manjača.

"Od 9. do 20. aprila  otpad će se odvoziti sa lijeve obale Vrbasa i seoskog područja uz magistralni put  Banjaluka - Prijedor i Banjaluka - Bronzani Majdan", rekao je Gavranović i dodao da će smeće sa gradskog područja odvoziti preduzeće "Čistoća", a sa seoskog "Eko-evro tim".

Prema njegovim riječima nakon završetka ove akcije počinje akcija biranja najuređenijeg dvorišta, školskog dvorišta, prostora zajednice etažnih vlasnika i najljepšeg balkona.

"Već tradicionalna akcija "Birajmo najuređenije" planirana je od 27. aprila do 5. juna gdje će po završetku akcije vlasnici najuređenijeg prostora dobiti novčane nagrade", kazao je Gavranović.

Prema podacima iz Gradske uprave u prošlogodišnjoj proljećnoj akciji uređenja grada prikupljeno je 411 tona otpada.

"Najviše smeća, 286 tona, prikupljeno je u gradskim naseljima dok je na seoskom području prikupljeno 125 tona", kazali su u Gradskoj upravi.

Mještanka Vrbanje Petra Marjanović kaže da svake godine u periodu uređenja grada na predviđeno mjesto iznese sav kabasti otpad.

"Ovakve akcije na području grada su dobre, jer ima stanovništva koje nije u mogućnosti da otpad odveze na propisana mjesta koja su izvan grada",  kazala je Marjanovićeva.

Sat za planetu

Gradska vlast i ove godine podržaće akciju "Sat za planetu zemlju" koja će biti održana 28. marta.

"Na sat vremena svjetla će biti isključena na  zgradi Gradske uprave, na pojedinim objektima u užem centru grada, te javna rasvjeta u Gospodskoj ulici i u dijelu ulice Kralja Petra Prvog  Karađorđevića", kazali su u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije