Banja Luka

Banjaluka: ŽRS uprkos zabrani istovara boksit u Ložioničkoj ulici

Banjaluka: ŽRS uprkos zabrani istovara boksit u Ložioničkoj ulici
Banjaluka: ŽRS uprkos zabrani istovara boksit u Ložioničkoj ulici

BANJALUKA - Samo nekoliko dana nakon što je gradska inspekcija stavila zabranu na stovarište rude boksita u Ložioničkoj ulici, "Željeznice RS" istovarile su nekoliko tona boksita na ovoj lokaciji.

Mještani su danas rekli da je ruda pretovarana nasred ulica, u blizini kuća, svega nekoliko metara od zatvorenog stovarišta, te ističu da zabrana koju su prošle sedmice stavili ekološki inspektori nije urodila plodom.

U Gradskoj upravi danas su rekli da će Ekološka inspekcija izdati ŽRS prekršajni nalog u iznosu od 3.000 KM zbog skladištenja rude bez pribavljene ekološke dozvole.

"Na dojavu mještana iz Ložioničke ulice, ekološki inspektor je tokom pregleda utvrdio da je došlo do istovara rude na predmetnoj lokaciji. Evidentno se radi o pokušaju izbjegavanja ranije izdatog naloga, kojim je naložena zabrana pretovara i skladištenja rude na predmetnoj lokaciji bez ekološke dozvole", rekli su u Gradskoj upravi.

Dodaju da će iz tog razloga zona obuhvata zabrane, odnosno "crvena traka", ovih dana biti dodatno proširena, kako bi se izbjegli svi dalji pokušaji izbjegavanja ove zabrane.

"Ekološka inspekcija i Gradska uprava biće dosljedni i veoma striktni u sprovođenju ove zabrane, čiji je prvenstveni cilj zaštita zdravlja stanovništva i dosljedno sprovođenje slova zakona, bez obzira na to o kojem pravnom subjektu je riječ", rekli su u Gradskoj upravi.

Iako se danas nisu javili iz ŽRS da prokomentarišu zašto su istovarili boksit na ovoj lokaciji uprkos zabrani, ranije su rekli da ŽRS ne skladište rudu nego je prevoze, korisnik prevoza je pretovara radi transporta željeznicom, a ekološka dozvola koju posjeduju podrazumijeva i pretovar rude, bez egzaktnih podataka i mjerenja koja bi dokazala štetnost po životnu sredinu.

"'Željeznice RS' svoju djelatnost obavljaju u skladu s važećim propisima, ne vrše skladištenje rude boksita, nego prevoz, koji uključuje pretovar", rekli su iz ŽRS i dodali da su radi zaštite svojih interesa pokrenuli upravni spor, od čijeg ishoda zavise dalji koraci u rješavanju ovog problema.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije