Banja Luka

Banjaluka bi konačno mogla dobiti novi grb

Banjaluka bi konačno mogla dobiti novi grb
Banjaluka bi konačno mogla dobiti novi grb

BANJALUKA - Ako odbornici naredne sedmice prihvate Prijedlog odluke o utvrđivanju simbola grada, koji je utvrdila komisija koja je razmatrala prijedlog grba, Banjaluka bi konačno mogla dobiti novo gradsko obilježje.

Komisija koja je bila zadužena za utvrđivanje grba grada, a kojom je predsjedavao Igor Radojičić, gradonačelnik, utvrdila je prijedlog novog gradskog obilježja, koje je bilo povjereno Dragomiru Acoviću, najpoznatijem srpskom heraldičaru.

Ako dobije zeleno svjetlo odbornika, novi grb trebalo bi da zamijeni dosadašnji simbol, koji je Ustavni sud RS proglasio neustavnim.

Dosadašnja dva prijedloga obilježja su propala jer ih je Skupština odbacila.

Za razliku od ranijih pokušaja, procjenjuje se da će novi grb ovaj put dobiti podršku odbornika.

Prema pravilima heraldike, Acović je predložio grb u tri veličine, a na velikom grbu su, između ostalog, likovi Petra Kočića i bana Svetislava Milosavljevića.

Na grbu se nalazi kula ispod koje su dajaci - simboli grada na Vrbasu.

"Na štitu, podijeljeno, gore u crvenom, je srebrom i crnim spojnicama ozidani kameni bedem, u čijem je središtu ista takva dvospratna kula lučno otvorena poljem sa po jednim crno otvorenim prozorom na spratovima i s piramidalnim srebrnim krovom s naglašenom strehom. S obje strane te kule sa po jednom srebrnom manjom jednospratnom kulom sa po jednim prozorom otvorenim crno i krovom kao što je opisano, a dolje srebrno s plavim suočeni kljunovima dva dajaka iz bokova štita. Preko svega talasasta plava greda iznad istog takvog pruta", navodi se u opisu grba.

Prijedlog novog obilježja naći će se u srijedu na dnevnom redu sjednice Skupštine grada.

Članovi komisije bili su Zoran Banović, profesor Akademije umjetnosti, Zoran Pejašinović, istoričar i direktor Gimnazije, Milenko Stanković, profesor AGGF-a, Borivoje Milošević, docent na katedri istorije Filozofskog fakulteta, Bojan Stojnić, istoričar i direktor Arhiva RS, i Maja Dodig, profesor AGGF-a.

Ustavni sud RS je proglasio u februaru 2013. grb grada neustavnim uz obrazloženje da sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo Srba, čime se druga dva konstitutivna naroda dovode u neravnopravan položaj.

Gradska uprava je u 2014. putem dva konkursa pokušala, bez uspjeha, da utvrdi novi izgled grba grada. Odbornici Skupštine grada Banjaluka 2015. godine jednoglasno su odbili grb na kojem su dominirali bikovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije