Banja Luka

Banjaluka dobija prvi dnevni centar za zbrinjavanje osoba sa smetnjama u razvoju

Banjaluka dobija prvi dnevni centar za zbrinjavanje osoba sa smetnjama u razvoju
Foto: N.N. | Banjaluka dobija prvi dnevni centar za zbrinjavanje osoba sa smetnjama u razvoju

BANJALUKA - Prvi dnevni centar za zbrinjavanje omladine i punoljetnih osoba sa smetnjama u razvoju mogao bi u maju iduće godine ugledati svjetlost dana u Ulici Petra Pecije bb u naselju Lazarevo.

"U ovom centru bi dnevno boravilo 30 osoba, a Centar za socijalni rad sa svojim stručnim osobljem trebalo bi da vodi sav posao", rekao je u petak gradonačelnik Igor Radojičić nakon potpisivanja memoranduma sa Markom D'Silvom, predstavnikom "Catholic Relief Services" (CRS) za BiH.

Radojičić je istakao da će potpisivanjem ovog memoranduma biti moguće uraditi novi objekat iz oblasti socijalne zaštite, koji će biti na raspolaganju osobama iz socijalno ranjivih kategorija.

Ovim se problemima u gradu i bavio nevladin sektor, a zahvaljujući partnerstvu sa CRS biće sanirane dvije takozvane DEZA kuće u Lazarevu, koje će moći da zbrinu oko 30 ljudi.

"Putem Centra za socijalni rad obezbijedili smo funkcionisanje ovih kuća, a zahvaljujući našim partnerima biće omogućeni uslovi da se ugroženim kategorijama pruži adekvatan smještaj", kazao je Radojičić.

Dodao je da je CRS ove godine bio partner grada i u realizaciji projekta poslovne zone u Ramićima, u okviru kojeg je više od 500.000 KM obezbijeđeno za komunalnu infrastrukturu u zoni, a što je dovelo do toga da već ove jeseni u poslovnoj zoni počnu da rade tri nova subjekta koji će otvoriti svoje proizvodne pogone.

D'Silva je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja memoranduma i naglasio da će, prema memorandumu, CRS za realizaciju projekta osigurati 87.000 KM za sanaciju i rekonstrukciju objekta, dok će grad izdvojiti 14.000 KM.

"Kvalitet života ne mjeri se samo prema razvijenosti i standardu, već i prema tome kako brinemo o onima kojima je pomoć najpotrebnija, odnosno o socijalno ranjivim kategorijama stanovništva", rekao je D'Silva.

Projekat obnove dnevnog centra radi se u okviru projekta USAID-a pod nazivom RAST (Restoring Accountability and Supporting Transformation), koji sprovodi CRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije