Banja Luka

Banjaluka dobila Nacrt strategije razvoja kulture

Banjaluka dobila Nacrt strategije razvoja kulture
Foto: Ilustracija | Banjaluka dobila Nacrt strategije razvoja kulture

BANJALUKA - Banjaluka je prvi put dobila dokument Nacrt strategije razvoja kulture 2018 - 2028, koja je integralni dio aplikacije za banjalučku kandidaturu za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine, najvažnijeg strateškog cilja u oblasti kulture unazad nekoliko decenija.

Nacrt strategije biće na javnoj raspravi od 27. aprila do 15. maja ove godine.

Tokom izrade ovog desetogodišnjeg dokumenta prikupljen je obiman materijal. Šef Tima za pripremu i kandidaturu Marko Bilbija kazao je da je kroz pripremljene upitnike, ali i pojedinačne intervjue, te radne grupe, anketirano preko 300 ustanova, organizacija civilnog društva i pojedinaca, direktora ustanova, umjetnika, stručnjaka u kulturi iz nevladinog i privatnog sektora, te predstavnika grada.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, kazao je da u narednih nekoliko dana očekuje da stručna javnost odreaguje svojim prijedlozima i komentarima i da onda u drugom stepenu usvoje i strategiju kulture.

"Usvojena strategija kulture preduslov je za našu aplikaciju za evropsku prijestonicu kulture. I Tim koji smo formirali prošle godine sada može dalje da radi i da do jeseni pripremi veoma obiman obrazac kandidature za Brisel. Mislim da su mladi ljudi koji su ovo radili to uradili inovativno, interesantno, te da ima puno svježih prijedloga u strategiji", rekao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije