Banja Luka

Banjaluka dobila adresni registar

Banjaluka dobila adresni registar
Foto: N.N. | Banjaluka dobila adresni registar

BANJALUKA - Grad je izradio prvi elektronski adresni registar, u koji je uneseno 647 ulica s pregledom svih adresa, a kojim će se, sa dva klika, moći dobiti uvjerenje o kućnom broju, potvrdio je Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove.

Najavio je da će ovaj registar predstavljati bazu za niz drugih aktivnosti koje se sprovode u gradu.

"Dosad je u registar uneseno 647 ulica, ali se ovaj posao nastavlja i u narednom periodu. Na posljednjoj sjednici gradskog parlamenta nazive je dobilo 29 ulica i u toku je njihovo unošenje u registar", rekao je Bilčar.

Istakao je da je formiranje registra od velike važnosti ne samo za gradsku administraciju, već i za druge gradske i republičke organe.

"Podaci iz njega mogu se koristiti od prostornog planiranja preko utvrđivanja mogućnosti i potreba obrazovne i zdravstvene mreže, do rada komunalnih službi i svih onih koji mogu unaprijediti svoje poslovanje uz njegovu pomoć", kazao je Bilčar.

Prema njegovim riječima, on će biti dio centralnog adresnog registra kao zbir svih adresnih registara lokalnih zajednica, te kada bude potpuno uspostavljen biće dostupan javnosti na geoportalu RS.

"Posao na njegovom ažuriranju biće stalan, pogotovo što će uskoro biti dodjeljivani nazivi za nove ulice u gradu. Iako je uži dio grada kompletno pokriven nazivima ulica, u pojedinim prigradskim naseljima, koja su u poratnim godinama zabilježila veliki rast broja stanovnika, još ima mnogo bezimenih ulica", pojasnio je Bilčar.

Ovaj registar je dio velikog projekta u oblasti zemljišne administracije u BiH, koji je podržala Kraljevina Švedska.

Kako kaže, što se tiče davanja imena ulica, u Odjeljenje svakodnevno pristižu novi prijedlozi koji će biti razmatrani.

"Jedan od primjera je u Priječanima, odakle je stigao prijedlog da se jedna ulica nazove po Momi Kaporu", rekao je Bilčar.

Podsjetio je da inicijativu za davanje imena naselja, ulice ili trga mogu pokrenuti zainteresovani građani, organi, organizacije i institucije. Inicijativa se pokreće pismenim putem, uz obrazloženje prijedloga.

U mjesnoj zajednici Borik 1 kažu da je izrada ovakvog registra dobra i da će mnogo značiti svima.

"Na svim našim sastancima mjesne zajednice, ali i sastancima s građanima ocijenili smo da je ovakav registar potreban jer će se na ovaj način lakše i brže doći do potrebnih informacija", rekao je Nikola Duvnjak, predsjednik Savjeta MZ Borik 1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije