Banja Luka

Banjaluka najgostoljubiviji grad u jugoistočnoj Evropi

Banjaluka najgostoljubiviji grad u jugoistočnoj Evropi
Banjaluka najgostoljubiviji grad u jugoistočnoj Evropi

BANJALUKA, BEOGRAD - Međunarodni centar za razvoj turizma i ugostiteljstva "Sacen internešnel" proglasio je Banjaluku za najgostoljubiviji grad jugoistočne Evrope.

Svečano priznanje "Zlatna čaša gostoljublja" biće dodijeljeno 29. aprila u Beogradu.

Međunarodna turistička patrola "Sacen internešnela" posjetila je u sklopu ove akcije, osim Srbije, i brojne druge zemlje poput BiH, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Turske, Rumunije, Bugarske, Tunisa, Malte i Grčke, nakon čega je međunarodni stručni žiri izabrao one najbolje.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, istakao je za "Nezavisne" da je ovo priznanje rezultat višegodišnjih aktivnosti koje sprovode gradske institucije kako bi grad i sve njegove potencijale predstavili u što ljepšem svjetlu.

"Uvijek smo isticali da su među glavnim adutima srdačnost i gostoljubivost naših ljudi, što je ovom nagradom i ozvaničeno. Organizujući brojne sportske, kulturne i turističke manifestacije uspjeli smo da vratimo ugled Banjaluci. Iz dana u dan imamo sve više gostiju, a što potvrđuju i statistički podaci. Samo za novogodišnje praznike, kada smo organizovali 'Zimzograd', u Banjaluku su nenajavljeno stigli brojni posjetioci iz cijelog okruženja, kao i iz zemalja van granica nekadašnje Jugoslavije", rekao je on.

Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije Banjaluke, istakao je da je ovo priznanje iznenađenje za njega, ali i za građane.

"Moram da kažem da je zasluženo, jer je Banjaluka kao turistička destinacija poznata po gostoljubivim i dobrim domaćinima. Ovo je karakteristično za naše građane, ali i ugostiteljske radnike. TOBL planira da i u narednom periodu promoviše ono najbolje što Banjaluka ima i da zaposli još mladih i perspektivnih ljudi", istakao je Barašin.

Priznanje dodijeljeno Banjaluci obradovalo je i Aleksandra Pastira, predsjednika Rafting kluba "Kanjon".

"Zaista smo se zajedničkim snagama trudili da Banjaluka dobije ovaj epitet. 'Kanjon' je organizovao i Evropsko i Svjetsko prvenstvo u raftingu. Kroz ovaj sport smo promovisali turizam, ali i Vrbas kao jednu od najljepših rijeka, čiji smo kompletan tok očistili. Od turista, ali i delegacija koje su učestvovale u prethodnim prvenstvima u raftingu dobili smo pohvale  da smo gostoljubljivi i da nisu doživjeli nijedan incident za vrijeme boravka, što dovoljno govori o gradu", istakao je Pastir.

Jelena Babić, portparol "Zimzograda", istakla je da je ovo veliko i bitno priznanje za Banjaluku i "Zimzograd".

"Sigurni smo da je zima na Trgu Krajine bila lijepa, a da su se svi pojedinačno potrudili da pokažu gostoljubivost, kako i priliči jednom gradu. Imamo podatak da su za novogodišnje praznike Banjaluku posjetili brojni gosti iz regiona. Pripreme za predstojeći 'Zimzograd' već su počele, a mi obećavamo da ćemo biti još bolji i atraktivniji. Spomenula bih i festival 'Demofest', koji je već šest godina zaredom najposjećeniji festival kod nas, na kojem učestvuju bendovi iz svih država bivše Jugoslavije, što Banjaluku u julu čini posebnom", naglasila je Babićeva.

Turisti pitaju o ratu

Milan Bukara, licencirani turistički vodič u Banjaluci, potvrdio je da su turisti zadovoljni domaćinima, ali da i dalje postavljaju pitanja o ratu.

"Uvijek budu iznenađeni kako ljudima, institucijama ili zgradama, tako i ugostiteljskom ponudom. Kada dolaze u Banjaluku ili bilo koji drugi grad obavezno pitaju da li je ovdje rat i šta je s minama, ali im mi naglašavamo da je to prošlost, da je s Banjalukom sve u redu i da nemaju razloga za brigu. Ova nagrada će nam pomoći da poboljšamo ponudu grada i privučemo još turista", zaključio je Bukara.

Dobitnici

"Banja Vrućica" iz Teslića proglašena je za šampiona zdravstvenog turizma, a Beograd za najbolje turističko mjesto, dok je Turska dobila nagradu za najbolju turističku destinaciju, a Dubrovnik u Hrvatskoj je šampion kulturnog turizma, saopšteno je iz "Sacen internešnela".

Hotel "Belvedere" u Ohridu, u Makedoniji, izabran je za šampiona porodičnog hotelijerstva, etno-selo Babina Reka u Srbiji za šampiona etno-turizma, a "Ćatovića mlini" iz Morinja u Crnoj Gori za najbolji restoran. Beogradska turistička agencija "Kon Tiki Travel" dobila je priznanje kao najbolja turistička agencija jugoistočne Evrope, Ugostiteljsko-turistička škola Vrnjačka Banja iz Srbije proglašena je ustanovom godine u nauci i obrazovanju, a "Istok legat" Portorož je dobio titutlu internacionalnog viteza kulinarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije